Ten Zuiden van Fallingbostel, aan de Westrand van het militaire oefenterrein de Lünenburgerheide in Duitsland, ligt het steengraf van Krelingen. Ik kwam daar op een fietstocht naar de Elbe en wilde eigenlijk de ‘Sieben Steinhauser’ bekijken, een groep van megalietgraven, maar omdat ze binnen het militaire gebied liggen zijn die alleen in het weekend te bezoeken.  Dat is dus voor een volgende tocht.

De binnenmaten van het graf zijn 7,8 x 1,8 m. Uit de bij opgravingen in 1967 gevonden voorwerpen, blijkt een datering van rond 2100 vC. Overigens zijn ook vondsten uit latere perioden gevonden. Het graf was oorspronkelijk bedekt met een aarden heuvel van 13 x 6,5 m en lijkt een krans van stenen gehad te hebben.

Het graf werd in het midden van de 19de eeuw al grotendeels verwoest. In 1891 heeft de provincie Hannover het graf gekocht om het verder te behouden. In 1967 en 1968 zijn opgravingen gedaan en zijn de resten zo goed mogelijk gerestaureerd.

Kaart Krelingen

Het aanwezige informatiebord was in tamelijk slechte staat (in 2017)

Literatuur

K. L. Voss, ‚Ein Großsteingrab mit wechselvoller Geschichte von Krelingen, Kr. Fallingbostel.‘, In: Hans-Günter Peters [Herausgeber], ‚Dokumentation zur Archäologie Niedersachsens in Denkmalpflege und Forschung‘, Hannover 1975, 209-211.

https://www.lueneburger-heide.de/files/103/MegalithSteingrabKrelingen.pdf

Foto’s: Jan Venselaar 2017

Vorig artikelHeiden, Duwelsteine
Volgend artikelHohenwepel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.