Hulbjerg, hunebed op Langeland in Denemarken

0
1043
Hulbjerg

Het Hulbjerg hunebed (in het Deens Hulbjerg Jættestue) is een hunebed uit de trechterbekercultuur. Het is gesitueerd aan het zuidelijke eind van het Deense eiland Langeland. Het ligt 15 meter hoog op een heuvel ten zuiden van de veerboothaven Bagenkop. Hij is gebouwd tussen 3300-3200 v.Chr.

De rechthoekige kamer ligt in een ronde heuvel van 20 meter in diameter omringd met grote stenen. De kamer is 6,5 bij 1,7 meter en bestaat uit 13 grote stenen. De buitenkant van de kamer is afgesloten met klei en verbrijzeld vuursteen. Het plafond van de kamer bestaat uit 5 grote platte stenen waarvan nog drie van de oorspronkelijke stenen aanwezig zijn. De andere twee zijn tijdens een restauratie in 1961 toegevoegd. De vloer bestond uit kleine platte stenen die bedekt waren met verbrande vuursteen. Aan het einde van de zuidelijke muur van de kamer staan een aantal verticaal geplaatste stenen die een eigen afdeling vormen.

De ingang is 5 meter lang en begint met een soort van stenen frame met een drempel gemaakt door een platte steen.

In 1960 is het graf opgegraven door de beroemde hunebeddenexpert, Håkon Berg van het Langeland Museum. In de aparte sectie van de kamer zijn diverse artefacten gevonden waaronder scherpe bijlen gemaakt van vuursteen, vele andere objecten van vuursteen, speerpunten, aardewerk, barnstenen kralen en een hoop botten van zeker 36 volwassenen en 17 kinderen. Er is ook een schedel gevonden waarin te zien is dat het gebit is behandeld. Daarmee is dit het oudste voorbeeld van een behandeld gebit in de prehistorie (een boor van vuursteen is gebruikt om waarschijnlijk een pijnlijke ontsteking weg te halen in het wortelkanaal van de tand).

Toegang

Het graf is goed toegankelijk en is het hele jaar door te bezoeken. De parkeerplaats ligt aan de voet van de Hulbjerg heuvel. Omdat de ingang breed is kun je vrij gemakkelijk in de kamer van het hunebed komen.

De opgegraven objecten zijn te zien in een expositie in het Langeland Museum in Rudkøbing.

Hulbjerg
Hulbjerg. Foto Mogens Engelund. Wikipedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.