Island Wedge Tomb, Burnfort Ierland

0
519
Island Wedge Tomb Foto www.ancientireland.org

In Ierland staan veel prehistorische monumenten. Een type dat veel voorkomt in Ierland is de zogenaamde Wedge Tomb. Dit type werd vooral gebouwd in het neoltihicum en in de bronstijd (van 3000 v.Chr. tot 2000 v. Chr.) Alleen al in de ‘Burren’ in Ierland zijn er 120 bekend.

Wedge tombs bestaan uit een galerij waarvan de breedte en hoogte afneemt (van west naar oost). De galerij is rechthoekig, meestal wigvormig en zelden manshoog. De kamer is afgescheiden van een voorkamer. De kamer in de wedge tombs wordt met dekstenen afgedekt. Deze worden meestal weer door een cairn afgedekt en zijn dan rond, ovaal en D-vormig. De ingang is meestal aan de westkant geplaatst. Wedge tombs worden vaak gevonden op berghellingen, op driekwart van de heuvel tot de top.

De Island Wedge Tomb ligt in de buurt van Burnfort. Rij naar Burnfort, aangegeven aan de N20 ongeveer 8 kilometer ten zuiden van Mallow. Parkeer buiten bij een grote gele kerk. Ga naar het noordoosten. Loop ongeveer anderhalve kilometer langs deze weg tot je bij een T splitsing komt met een bord met daarop Killavullen 11. Ga hier rechts en loop door totdat je na een kleine kilometer de heuvel afgaat. Net voor de stenen brug ga je rechts de heuvel op langs nieuwe huizen en over een boerenerf naar de volgende boerderij. Nu is het nog ongeveer 300 meter. Hier kun je vragen om toestemming.

De Island Wedge Tomb is een niet al te groot monument die midden in een weiland staat. Hij is opgegraven in 1957-1958 door O’Kelly en is daarna gereconstrueerd. Door middel van de C14 methode bleek dat hij gebouwd is tussen 1412 en 1308 v.Chr.

In het monument zijn resten van crematies gevonden. Daarnaast zijn er ook bewerkte vuurstenen en glazen kralen gevonden.

De galerij van het monument is SW-NO georiënteerd. De ovale stenen krans is 11,5 meter lang en 9,7 meter breed.

Het is wel een beetje opletten als je het monument bezoekt. Hij ligt midden in een weiland waar koeien grazen en het kan vooral na een regenbui drassig en modderig zijn.

Meer informatie over dit hunebed en anderen in Ierland zie www.ancientireland.org.

Island Wedge Tomb Foto www.ancientireland.org
Island Wedge Tomb Foto www.ancientireland.org
Island Wedge Tomb Foto www.ancientireland.org
Island Wedge Tomb Foto www.ancientireland.org
Island Wedge Tomb Foto www.ancientireland.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.