Jættestuen Grønhøj, Horsens, Denemarken

0
859
Grønhøj Foto Schütze / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Vlakbij Horsens in Denemarken ligt een hunebed met de naam Grønhøj. Hij is ongeveer gebouwd in 3200 v.Chr. Hij is in 1832 onderzocht. Helaas ging het mis toen een van de grote stenen uit het plafond van de kamer naar beneden kwam. Er zaten op dat moment twee mensen in de kamer vanwege de opgraving. Ze konden maar net ontsnappen van een grote tragedie. In 1940 is er opnieuw een opgraving geweest. Het monument is toen gerestaureerd.

Het monument is gebouwd door de trechterbekercultuur in de nieuwe steentijd. Een tijd waar in een paar honderd jaar meer dan 13.000 hunebedden zijn gebouwd in Denemarken.

De Deense naam voor hunebed is Jaettestuer. Dat woord is verzonnen door J. J. A. Worsaae. Deze man hield zich vooral bezig met vikingen (en heeft ook het woord viking bedacht) en dacht dat de hunebedden uit dezelfde periode kwamen. De naam jaettestuer betekent woonkamer van de Jaetter (goden die leefden op aarde, de zee en in de lucht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.