Øm Jættestue, een groots hunebed in Denemarken

0
916
Jdniles / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Dit hunebed is een van de grootste in Denemarken. Hij ligt zuidwestelijk van Roskilde op het eiland Seeland in Denemarken. Hij stamt uit de tijd van de trechterbekercultuur, ongeveer 3400 v.Chr. Het hunebed is goed toegankelijk, er is een parkeerplaats vlakbij. Als je in het hunebed wilt is het goed om een zaklantaarn mee te nemen. Het is een van de best bewaarde hunebedden van Denemarken.

De grafheuvel is in 1800 herstelt. In de heuvel is een grote kamer aanwezig waar een mens rechtop in kan staan. De kamer is 7 meter lang, 1,8 meter breed en bestaat uit 15 draagstenen en 4 grote dekstenen. De ingang is 6 meter lang.

Bij de opgraving van 1833 zijn gepolijste bijlen, aardewerk en barnstenen kralen gevonden. Ook zijn er vondsten gedaan uit de bronstijd waaronder een dolk, een priem van brons en een skelet gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.