Proleek, co. Louth, Ierland

0
499
Proleek, photo www.ancientireland.org

In Proleek, in Ierland, ligt een portaalgraf dat goed bekend is omdat het vaak gefotografeerd wordt. Het ligt ingeklemd op een golfbaan.

Het portaalgraf heeft een behoorlijk grote deksteen van 3,8 bij 3,2 meter en is meer dan een meter dik. Hij weegt naar schatting tussen de 30 en 46 ton. Hij wordt gedragen door twee draagstenen die ieder 2,3 meter hoog zijn en 1,8 meter hoog. Hij wordt tegenwoordig op de plek gehouden met behulp van beton en stenen.

Om er te komen moet je vanaf Dundalk de N1 of de N52 north (richting Newry) nemen. Op de rotonde, waar een bordje staat naar Ballymacsanlon House Hotel oftewel de R173. Vanaf hier volg je de borden naar het hotel/golfbaan, welke je vindt aan je linkerhand. Aan de linkerkant van het hotel helemaal aan het eind van de parkeerplaats hangt een bordje met daarop de dolmen. Echter op een gegeven moment zijn er geen bordjes meer en is het even zoeken maar het is prima te doen.

Van alle monumenten genoemd door Wright in 1740 is Proleek het minst veranderd. Het is gebouwd en gebruikt door een gemeenschap die hier leefde in de neolitische tijd en de bronstijd (c. 4000-1500 vChr.). Opgravingen hebben laten zien dat er meerdere lichamen zijn begraven, deels gecremeerd. Verder zijn er resten van aardewerk, ornamenten en stenen objecten gevonden.

Niet ver van dit moment ligt een ander monument, Proleek court tomb.

Meer informatie over dit monument en andere prehistorische monumenten in Ierland zie www.ancientireland.org.

Proleek, photo www.ancientireland.org
Proleek, photo www.ancientireland.org
Proleek, photo www.ancientireland.org
Proleek, photo www.ancientireland.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.