Tustrup in Jutland, een veld vol hunebedden in Denemarken

0
1064
Tustrup, oost Jutland. Foto Malene Thyssen, commons.wikimedia.org

Tustrup Oldtidshøje is de naam van een grafveld met meerdere hunebedden. Hier ligt onder andere het grootste hunebed van Oost-Jutland.

De hunebedden (en restanten van hunebedden) zijn gemaakt door mensen van de trechterbekercultuur. De grootste die hieronder op de foto staat is gemaakt van 40 zwerfstenen die ieder tussen de 0,5 en 20 ton wegen. Het is een van de grootste hunebedden van Denemarken. Dit hunebed is speciaal omdat het een zijkamer heeft. Hier werden waarschijnlijk specifieke mensen begraven. Er zijn maar 26 (van de 700 die nu nog aanwezig zijn in het land) hunebedden in Denemarken die zo’n zijkamer hebben. Helaas zijn niet meer alle stenen aanwezig. Zo zijn alle dekstenen van de ingang verdwenen. Op hetzelfde terrein liggen nog meerdere hunebedden en restanten van hunebedden (zie ook de link naar het Youtube filmpje waarop de omgeving is te zien).

Het grootste hunebed van het Tustrup grafveld. Tustrup Bild: © Ajepbah / Wikimedia Commons
Het grootste hunebed van het grafveld van Tustrup
Een tweede hunebed op het Tustrup hunebeddenveld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.