Chan Chan, hoofdstad van de Chimu dynastie in Peru

0
1046
Chan Chan foto: David Holt / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Rond 1300 n.Chr. hebben de vorsten van de Chimu-dynastie in het huidige Peru Chan Chan aangewezen als de hoofdstad van hun koninkrijk. Het bestond toen al maar was een stuk kleiner. Het lag in de Moche-vallei niet ver van de kust. Het is nog onbekend welk volk de stad oorspronkelijk heeft gesticht, het zal rond 900 n.Chr. gebouwd zijn. Chan Chan staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

Muur langs het hoofdplein. Foto Kevstan / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

In de tijd van de Chimu-dynastie transformeerden ze het kleine, oude centrum, dat gebouwd was in een blokpatroon tot een grote stad. Er is tot op heden nog veel onduidelijk over deze stad. Wat wel bekend is is dat het centrum van de stad ongeveer 3,7 vierkante kilometer beslaat. De hele stad is ongeveer 13 vierkante kilometer. In die tijd was Chan Chan de grootste stad van de Andes.

Het grondplan van het centrum was complex en origineel. Het bestond uit negen afgesloten delen die omringd werden met muren van soms wel 7 meter hoog en circa 1000 meter lang. Elk van de negen versterkte afgesloten delen bevatte straten, woonwijken, geïrrigeerde tuinen, piramides van adobe/leem, een necropolis, reservoirs en gebouwen waarvan de functie niet duidelijk is. Men veronderstelt dat een goed systeem van watertoevoer vanuit de omringende valleien de stad voorzag van water. De schatting is dat er wel 30.000 mensen konden leven. Daarmee was het toentertijd de grootste stad in de Andes.

Foto Martin Garcia

Kenmerkend van Chan Chan is de elegantie van de architectuur, de omringende muren en de muren van de gebouwen zijn gebouwd met adobestenen, verfraaid met nissen en bas-reliëfs en vervolgens bepleisterd en beschilderd. Tot de afbeeldingen behoren vissen, vogels, goddelijke wezens en geometrische patronen.

De stad breidde langszaam uit om uiteindelijk op zijn hoogtepunt te komen rond 1300 n.Chr.

Er is nog veel onduidelijk over het chimu-rijk, zijn rijke beschaving, rangorden, schatten en rijkdommen, en het volk dat de grootste stad in de Andes bouwde en dor en onherbergzaam land in vruchtbare grond veranderde. Historische bronnen vertellen ons dat de chimu-dynastie ondanks de inca-verovering en totale onderwerping van het volk pas in 1602 ten onder ging, toen Chan Chan reeds een massa ruïnes en verlaten paleizen was.

Restanten van adobe muren in Chan Chan Kevstan / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Door de loop van de vele jaren heeft er veel diefstal plaatsgevonden, zijn er plunderingen geweest en heeft de natuur de stad aangetast. Er zijn vanaf de vorige eeuw meerdere restauraties geweest waardoor er weer aardig wat is te zien. Ondanks de staat waarin het verkeerd is het erg indrukwekkend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.