Fourknocks, prehistorisch monument in Ierland

0
863
Foto http://www.ancientireland.org/

Fourknocks is een prehistorisch monument van meer dan 5000 jaar geleden. Het ligt ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van Newgrange tussen Ardcath in County Meath en Naul in County Dublin. Een aantal grafheuvels liggen hier bij elkaar maar alleen de grootste is opgegraven en is toegankelijk voor het publiek.

Foto’s http://www.ancientireland.org/

De tombe heeft een korte ingangspartij die uitkomt in een brede peervormige kamer met drie kleine subkamers. Het oorspronkelijke dak was waarschijnlijk een houten constructie met een paal in het midden. Het huidige betonnen dak is in 1952 gemaakt na een opgraving van 2 jaar. In totaal zijn 65 lichamen en resten van lichamen (van volwassenen en kinderen) gevonden, zowel in de vorm van crematies als onverbrand. Verder is er gedecoreerd aardewerk en zijn er persoonlijke spullen gevonden zoals hangers en kralen. Alle gevonden artefacten liggen nu in het Nationaal Museum van Ierland.

De grafheuvel is 19 meter in diameter en omgeven met een lage aarden wal. De ingang ligt NNW. Een korte ingang leidt naar de centrale kamer. Twaalf grote stenen in het monument hebben megalithische kunst in de vorm van spiralen, krullen, strepen en dergelijke.

Foto http://www.ancientireland.org/

Aan de linkerkant van de hoofdkamer is een van de weinige afbeeldingen in Ierland van een menselijk hoofd te zien. De steen met het hoofd is ongeveer 1 meter hoog en lijkt op een prehistorisch lachend gezicht. Als je een bezoek wilt brengen in de tombe kun je een sleutel halen bij Mr. Fintan White, hij woont anderhalve kilometer van Fourknocks.

Vlakbij in een weiland liggen nog twee monumenten. Deze zijn met gras en bosjes bedenkt. Er is helaas geen toegangsweg naar deze twee monumenten.

Foto http://www.ancientireland.org/

Hoe kom je er?

Vanaf Naul neem je de R122 zuidwest voor ongeveer 1 kilometer waarna je de eerste weg rechtsaf slaat. Ga door over een smalle weg naar een T-splitsing (1,5 – 2 km). Ga hier links en let op een bord die verwijst naar een geplaveid pad (Fourknocks is aan de rechterkant).

Foto http://www.ancientireland.org/
Foto http://www.ancientireland.org/
Foto http://www.ancientireland.org/
Foto http://www.ancientireland.org/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.