Karahunj, ook wel bekend als de Armeense Stonehenge ligt ongeveer 230 kilometer van de Armeense hoofdstad Yerevan, in de regio Syunik, niet ver van de stad Sisian. Niet ver van Sisian ligt een hoog plateau waar op 7 hectares land, in totaal een halve kilometer lang grote stenen in patronen liggen, waarvan sommige wel 10 ton per stuk wegen. Ze variëren van 05, tot 3 meter hoogte.

Karahunj is volgens diverse wetenschappers, waaronder astronomen 7500 jaar oud, dat is 3000 jaar ouder dan Stonehenge. Het is ook veel ouder dan de beschavingen van Egypte en Soemerie. Als het jaartal klopt is het een zeer bijzondere locatie omdat het al ver voor de bekende beschavingen aanwezig was. Het is een nog onbekende beschaving die al kennis had van de astronomie. Volgens wetenschappers is dit de oudste astronomische observatorium in de wereld.

Dit unieke megalithische monument heeft een aantal bijzondere kenmerken waaronder geboorde kleine gaten die vanuit verschillende invalshoeken bewust zijn aangebracht. In totaal hebben 84 stenen zulke gaten. Misschien werkten ze als een soort van telescoop. Ze zijn dusdanig aangebracht dat ze verschillende hoeken maken ten opzichte van de horizon en de nachtelijke hemel. Maar waar ze precies op gericht waren is nog een mysterie.
Wetenschappers zeggen dat de kennis over astronomie vanuit hier over de wereld zou kunnen zijn verspreid. Onderzoek laat verder zien dat de stenen dusdanig zijn neergezet dat ze overeenkomen met het sterrenbeeld Cygnus. Ook in andere oudere culturen speelde dit sterrenbeeld (de Zwaan) een belangrijke rol. Het zou de toegang en uitgang zijn van en naar de hemel.
Meer informatie zie https://armeniadiscovery.com/en/articles/the-armenian-stonehenge-zorac-karer

