Oudste fluit ter wereld gemaakt door Neanderthalers

0
1747
Thilo Parg / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

In 1995 is in een grot bij Cerkno in Slovenië (Divje Babe grot) tijdens een opgraving door Ivan Turk een zeer bijzondere fluit gevonden. De grot ligt 230 meter boven de rivier de Idrijca. In de grot zijn ook tal van holenberen gevonden maar het blijkt dat vooral gedurende de laatste ijstijd het af en toe bezocht werd door neanderthalers en later door Homo Sapiens. De laag waarin de fluit is gevonden is tussen de 60 en 50 duizend jaar oud, daarmee is het het oudste muziekinstrument ooit gevonden. Er zijn meerdere fluiten gevonden in de prehistorie maar dan is dat al weer 20.000 jaar later dan dit instrument en gemaakt door Homo Sapiens.

Thilo Parg / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

De fluit is gemaakt van een linker dijbeen van van een jonge holenbeer. Er zijn vier gaten in gemaakt. Hij is 11,4 cm lang.Het is heel bijzonder omdat voordat dit muziekinstrument gemaakt is het niet bekend was dat neanderthalers instrumenten gebruikten.

De fluit is te zien in de vaste expositie van het Nationaal Museum in Slovenië. Meer informatie is te vinden op de website van het museum.

Er zijn de afgelopen jaren ook berichten verschenen waarbij er twijfel is over de fluit. Een artikel hierover is verschenen in het magazine National Geographic.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.