Pisac, Inca-fort hoog in de bergen van Peru

0
1003
Foto Jan C. Beck Creative Commons Attribution 2.0.jpg1

Het hedendaagse Pisac is een marktstad in Peru die vlakbij het oude Pisac ligt zo’n 4,5 kilometer verderop de berg. Het ligt ten noordoosten van Cuzco.

Pisac ligt in de ‘Heilige Inca Vallei’. Samen met Ollantaytambo worden deze twee steden tot de top van de Inca architectuur gerekend. De bewerking van de grote blokken graniet die overal verwerkt zijn in muren van gebouwen is van het hoogste niveau ooit bereikt in de wereld. De stenen passen naadloos op elkaar.

Pisac Foto Jan C. Beck Creative Commons Attribution 2.0.jpg1

De Inca stad ligt op een rotsachtige bergtop op 3270 meter boven zeeniveau. Net als andere Inca steden kenmerkt het zich door een aantal kunstmatige terrassen op een berghelling die ooit door stenen muren bij elkaar werden gehouden. Net als in Machu Picchu en Ollantaytambo werden deze terrassen gebruikt voor agrarisch gebruik.

Pisac Foto Patricia van den Berg, Pixabay

In Pisac zijn tal van gebouwen te vinden waarvan het doel niet altijd duidelijk is. In de Inca wereld zijn militaire en religieuze aspecten van de cultuur nauw met elkaar verweven waardoor het specifieke gebruik moeilijk is te achterhalen. We kunnen zeggen dat de gebouwen een mix is van paleizen, tempels, opslagplaatsen, vestingen, observatoria, wegen, paden, tunnels en gangen. Naast deze grotere gebouwen zijn er ook tal van huizen te vinden.

Pisac Laslovarga CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)
Pisac Foto Jan C. Beck Creative Commons Attribution 2.0
Pisac McKay Savage from London, UK CC BY (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)
De bergen van Pisac Foto Jeff Huan, Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.