Tambomachay, het ‘inca-bad’ bij Cuzco in Peru

0
893
Foto Diego Delso, CC BY-SA 4.0, httpscommons.wikimedia.orgwindex.phpcurid=43182853

In de omgeving van de stad Cuzco in Peru liggen veel archeologische complexen uit de inca periode. Tambomachay is een van die vele complexen en staat bekend om het ‘inca-bad’, een plek met een watercultus. De oorspronkelijke naam van de plek is afgeleid van twee Quechua woorden – tampu of tambo (gasthuis/plaats van rust en bevoorrading) en machay (grot). Op zich heeft deze naam niets met de functie van het bouwwerk te maken, aangezien er geen grot en geen spoor van een ’tambo’ zijn gevonden.

Foto Diego Delso CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)

Het belangrijkste kenmerk van Tambomachay zijn de drie vrij lage terrassen op de zijkant van de heuvel, die omringd worden door muren van uitgebouwen steenblokken, versierd met trapeziumvormige nissen. De stenen passen naadloos op elkaar aan zoals we meer zien bij inca gebouwen. De terrassen zijn door trappen met elkaar verbonden.

Onderaan een muur stroomt een bron die vermoedelijk verband houdt met de functie van het bouwwerk. De inca’s leidden het water naar het volgende terras, waar ze het lieten verdwijnen en weer bovenkomen in de vorm van een dubbele waterval die dan op het laatste terras valt.

Foto Unukorno CC BY (httpscreativecommons.orglicensesby3.0)

Er wordt gedacht dat het een soort kuuroord was, maar andere wetenschappers zeggen dat het een militaire post was of een plek met een religieus karakter. Waarschijnlijk werd de plek al voordat de inca’s kwamen gebruikt voor rituelen met betrekking tot het water. Zij hebben het verbouwd tot het complex zoals we dat nu zien.

foto Paulo JC Nogueira CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)
Foto Kevstan CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)
Foto Diego Delso CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0) (2)
Foto By Diego Delso, CC BY-SA 4.0, httpscommons.wikimedia.orgwindex.phpcurid=43182853 (2)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.