Cerro Sechin, A.Davey Flickr

Cerro Sechin is een archeologische locatie in de provincie Casma in Noord-Peru. Het ligt bijna 300 kilometer ten noorden van Lima, de hoofdstad van Peru. De oudste gebouwen zijn al in 1700 v.Chr. gebouwd. De jongste zijn van 500 v.Chr. dat betekend dat het complex maar liefst 1200 jaar in gebruik is geweest. Het complex is ontdekt in 1937 door Peruaanse archeologen. De tekeningen op de stenen zijn de oudst bekende van de centrale Andes regio. Tot op heden is niet bekend welke volk dit complex heeft gebouwd.

Het kenmerkende van dit complex zijn de rechthoekige pleinen en verzonken ronde binnenplaatsen met als hoogtepunt een piramide achtig platform.

AlisonRuthHughes CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0) (5)

Bovenop een groot trapvormig bouwwerk van twaalf verdiepingen staat een rechthoekig gebouw met een groot aantal vertrekken. De muren van dit gebouw zijn van gepleisterde adobe/leem, deels versierd met afbeeldingen. Het complex wordt omsloten door een vierzijdige muur van 50 vierkante meter die aan de buitenkant is bedekt met een reeks met gegraveerde figuren versierde monolieten.

AlisonRuthHughes CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0) (4)

De grote figuren die uit de grote stenen zijn gehouwen, zijn hoofdzakelijk gewapende krijgers, verminkte mensenhoofden en lichamen en ingewanden. Deze vreemde en akelig aandoende beelden zijn op verschillende manieren geinterpreteerd maar een sluitend verhaal is er nog niet. Er zijn twee kampen in de wetenschappelijke wereld. De eerste zegt dat de de gedaanten deelnemers aan een bloedige strijd waren en de andere groep zegt dat ze betrokken waren bij een offerritueel. Vanwege de afbeeldingen denken meerdere wetenschappers dat het complex een ceremonieel centrum was waar mensenoffers werden gebracht om de goden tevreden te houden.

AlisonRuthHughes CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0) (3)

Cerro Sechin is niet het enige archeologische complex dat in deze omgeving is gevonden. Er zijn meerder sites waaronder Sechin Alto dat behoort tot het grootste architectonische complex van Peru, het beslaat een gebied ten grootte van 120 tot 160 hectare. Een andere locatie is Sechin Bajo, dat aan de andere kant van de rivier ligt. Dit complex is opgegraven in 1990 waarbij de onderste laag pas in 2008 is onderzocht. Er zijn toen resten gevonden van een rond plein gemaakt van steen en leem dat een ouderdom heeft van 3500 v.Chr. Dat is dezelfde tijd als onze hunebedden.

AlisonRuthHughes CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0) 5
AlisonRuthHughes CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.