La Huaca del Sol en Huaca de la Luna, Peru

0
1248
Bruno Girin Flickr Huaca del sol

De tempel van de zon en de tempel van de maan oftwel de Huaca del Sol en de Huaca de la Luna zijn gebouwd door een nog redelijk onbekend volk maar later overgenomen door de Moche cultuur waarbij het hoogtepunt zo ongeveer 500 n.Ch. was. Het complex ligt aan de noordelijke kust van Peru vlakbij de vulkaan Cerro Blanco. Het ligt in het woestijngebied bij de kust van Trujillo in de Moche vallei.

Rond 500 n.Chr. was dit complex het politieke, religieuze en administratieve centrum van het zuidelijke deel van het ‘koninkrijk’ van de moche-cultuur. Er zijn twee tempelcomplexen in de vorm van piramiden. Voor de Andes volken was deze vorm van de tempels symbolisch voor een berg.

Huaca del Sol

De Huaca del Sol is het grootste tempelcomplex en is gebouwd vanaf de eerste eeuw v.Chr. Er zijn acht fases van bouw te zien. Iedere keer werd een nieuwe laag leemblokken op de oude gelegd. Enorme hoeveelheden stenen zijn nodig geweest om het te bouwen. De schatting is dat alleen al voor de Huaca del Sol 130 miljoen adobe/leemblokken gebruikt zijn. Daarmee is het de grootste constructie in Zuid-Amerika voordat Columbus Amerika binnentrok. De stenen zijn gemerkt waardoor nu bekend is dat meer dan honderd gemeenschappen hebben bijgedragen aan de tempels.

De Huaca del Sol kent vier lagen. De tempel is telkens uitgebouwd en groter geworden door nieuwe heersers. Gedacht wordt dat hij ooit 50 hoog is geweest en 340 bij 160 meter was aan de basis. De tempel zelf stond waarschijnlijk boven op het hoogste terras.

De restanten van gedetailleerd vormgegeven grafkamers en huizen aan de voet van de Huaca del Sol suggereren dat de tempel tevens dienst deed als woonruimte en grafkamer voor de heersende elite. Vermoedelijk is hij door elke opeenvolgende dynastie verder vergroot en verfraaid.

Huaca del Sol Bruno Girin CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0)

Huaca de la Luna

De Huaca de la Luna is net als Huaca del sol een plek van een onbekende cultus. Deze Huaca is gebouwd tegen de helling van de vulkaan Cerro Blanca, aan de andere kant van de rivier waar Huaca del Sol ligt. Het is een trapvormig gebouw gemaakt van lemen/abode blokken van 287 bij 207 meter. Oorspronkelijk werd de tempel omringd door huizen en werkplaatsen die deel uitmaakten van het ceremoniele centrum.

Deze tempel staat vooral bekend om zijn kleurrijke schilderingen op de binnenmuren, met gegraveerde randen op een witte achtergrond. De symbolische thema’s lijken sterk op die van het Moche aardewerk maar de wetenschappers weten nog niet goed wat de relatie is tussen de twee volkeren.

Huaca de la Luna enUserChiwara CC BY-SA (httpcreativecommons.orglicensesby-sa3.0)
Huaca_de_la_Luna_-_Août_2007 Martin St-Amant (S23678) CC BY (httpscreativecommons.orglicensesby3.0)
Roberto Young Flickr

Spaanse bezetting

Gedurende de Spaanse bezetting van Peru in de vroege 17e eeuw hebben kolonisten het water van de Moche rivier verlegd waardoor deze vlak langs de tempel liep. Dit deden ze bewust zodat de gouden objecten uit de tempel tevoorschijn zouden komen. Helaas is toen een flink gedeelte van het complex verloren gegaan. Waarschijnlijk is twee derde daardoor verdwenen. Wat er nu nog staat is echter nog altijd 41 meter hoog.

In Trujillo staat een museum waar je een mooi beeld krijgt van de Moche cultuur en de archeologische complexen in de omgeving waaronder de Huaca del Sol en Huaca de la Luna.

MuseoHuacasDeMoche uranio (Luís) CC BY-SA (httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.