Sese Grande op Pantelleria, Italië

0
582
Foto Sese Grande Gino Roncaglia from Roma, Italy CC BY (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)

Tussen Italië en Tunesië ligt het eiland Pantelleria. Het is een klein eiland dat al heel lang bewoond is. Al duizenden jaren geleden woonde er een volk dat bijzondere monumenten heeft nagelaten. Er is nog altijd niet veel bekend over het volk dat ze heeft gebouwd maar dat ze iets indrukwekkends hebben achtergelaten is duidelijk. Het meest bekende monumnet is Sese Grande dat een paar honderd meter van de hoofdweg af ligt niet ver van het belangrijkste dorp van het eiland.

Wat je ziet is een rond mausoleum gemaakt van grote stenen. De constructie is zes meter hoog. Binnen in het monument zijn 12 kamers die met elkaar verbonden zijn. De constructie zou 5000 jaar oud zijn maar of dat helemaal juist is is nog een vraag.

Gino Roncaglia from Roma, Italy CC BY (httpscreativecommons.orglicensesby2.0) (2)

In een aantal kamers zijn gedurende de 19e eeuw aardewerk en sarcofagen gevonden. Waarschijnlijk waren ooit alle kamers gevuld en waren de doorgangen dichtgemaakt. De doden werden begraven in een foetus houding met de voeten richting de ingang van de kamers.

Er wordt gedacht dat het volk dat dit monument heeft gebouwd afkomstig is uit Noord-Afrika. Ze leefden in kleine groepen en waren waarschijnlijk jagers die op kleine schaal ook landbouw bedreven. Ze zullen daarnaast ook dieren hebben gehad. Hun dorpjes waren versterkt met muren zodat er een soort van fort om het dorp heen gebouwd was. De tombes lagen buiten het dorp in een lager gelegen gedeelte van het landschap. Waarschijnlijk zijn de rijke voorkomens van obsidiaan de reden geweest dat de mensen op dit eiland gingen wonen.

Er is weinig bekend over de reden waarom de mensen weer van het eiland zijn weggegaan.

Foto visitpantalleria.com
Oude tekening van Sese Grande
Binnen in het monument

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.