Woodhenge ontdekt in Portugal

0
1029
Woodhenge vanuit de lucht in het Perdigoes complex Foto ERA Archueologia

In de omgeving van Evora bij het stadje Reguengos de Monsaraz wordt al 23 jaar archeologisch onderzoek gedaan. Op deze plek, genaamd het Perdigoes complex, is onlangs, in 2020, een zeer bijzondere constructie gevonden van 20 meter in doorsnee. Het is een zogenaamde ‘woodhenge’ (een ring van houten palen, vergelijkbaar met Stonehenge maar dan gemaakt van hout). Het is uniek voor het Iberisch schiereiland. Het monument had waarschijnlijk een ceremoniële functie net zoals vergelijkbare constructies dat hadden in Centraal Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Perdigoes ligt ongeveer 1 kilometer ten noordwesten van Reguengos de Monsaraz, district Évora, in het binnenland van de Alentejo. Kaart https://perdigoes.org/

Het is niet voor het eerst dat in het Perdigoes complex bijzondere sites worden gevonden uit de prehistorie. Na 23 jaar onderzoek in het gebied mag worden gezegd dat dit een van de meest bijzondere prehistorische locaties in Portugal mag worden genoemd. Er zijn onder andere veel objecten en ronde en vierkante greppelachtige constructies gevonden.

De site heeft een tijdspanne van 1400 jaar dat begint aan het eind van het midden-neoliticum (rond 3400 v.Chr.) en het begin van de bronstijd (rond 2000 v.Chr.)

Luchtfoto van de nieuw gevonden Woodhenge in het Perdigoes project in Portugal. Foto Perdigoes Research Program

Het Perdigoes comples is in 2019 uitgeroepen tot Nationaal Monument.

Meer informatie is te vinden op de website van het onderzoeksteam (is in het Portugees maar kan omgezet worden in het Nederlands). Zie https://perdigoes.org/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.