Lezingen Prehistorie van Noord Nederland

0
630
Models in the Neanderthaler Museum in Mettmann, Germany. © UNiesert/Frank Vincentz (montage: Abuk SABUK) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Op zondag 1 november vond de eerste lezing plaats uit de archeologie lezingen reeks ‘de prehistorie van Noord-Nederland – van neanderthalers tot en met de metaaltijden. Archeoloog Marcel Niekus mocht het spits afbijten en startte met de lezing ‘Leven aan de rand van de oerwereld, de neanderthaler in Noord-Nederland’.

In deze lezing stond de eerste bewoner van het Drents-Friese keileemplateau, centraal en passeerden vele Noord-Nederlandse vondsten de revue. Deze vondsten werden geplaatst in een breder Europees kader, zowel vanuit historisch, geologisch als archeologisch perspectief. Speciale aandacht ging uit de naar de 50.000 jaar oude vindplaats Peest, het grootste Neanderthaler-kampement in Noord-Nederland. Ook de eerste moderne mensen in onze contreien, de ‘rendierjagers’ van de Hamburg-cultuur en hun opvolgers kwamen aan bod.

Vanwege de huidige situatie was er een klein publiek aanwezig en was de lezing voor het eerst ook digitaal te volgen. 150 mensen keken uiteindelijk thuis vanaf de bank mee. Helaas kunt u de lezing niet terug kijken. Toch meer weten over dit onderwerp? Dan attenderen wij u graag op het boek ‘Neanderthalers in Noord Nederland, leven aan de rand van de Oerwereld’. Daarin wordt u meegenomen op een ontdekkingstocht door het landschap en leest u alles over de woonplaatsen van deze Oermensen in onze regio. Het boek is 26×26 cm en beslaat ruim 200 pagina’s en is geschreven door de bekende archeologen Marcel Niekus en Evert van Ginkel. Fotografie en vormgeving door Frans de Vries. Het boek is rijk voorzien van afbeeldingen en door het grote formaat komen de foto’s en illustraties prachtig uit. Inmiddels is het boek in tweede druk bij uitgeverij Van Gorcum.

Wilt meer lezingen volgen uit deze reeks? U kunt zich nog opgeven via communicatie@hunebedcentrum.nl om de andere lezingen digitaal te volgen. Het programma vindt u hier:

  • Jagen in het oerbos: Een Mesolithisch leven in overvloed – 29 november 14:00
    Dick Schlüter, historicus en amateurarcheoloog
  • De Jonge Steentijd in Drenthe, een verhaal over lokale en continentale ontwikkelingen – 24 januari 14:00
    Daan Raemaekers, hoogleraar Archeologie van Noordwest-Europa; directeur van het Groninger Instituut voor Archeologie
  • Zwaarden, zout en zwervende erven: brons- en ijzertijdgemeenschappen in breder perspectief – 7 februari 14:00
    Stijn Arnoldussen, universitair hoofddocent Late prehistorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.