Aland graniet-porfier van dichtbij

0
648
Aland graniet detail. Foto Harry Huisman

Veel zwerfsteenverzamelaars zagen en polijsten hun vondsten. Je ziet het gesteente dan zoals het werkelijk is: kleur- en structuurrijk en onverweerd. Min of meer hetzelfde effect bereik je als je van een kei een stuk af slaat en dat nat maakt. Ook dan zijn details prachtig zichtbaar. Daarom is het meenemen van een kleine drukspuit met water handig bij het zoeken op de landerijen in Drenthe/Hondsrug, in groeves en vooral langs steenstranden langs de Oostzee. Vooral daar zijn de keien door de branding afgerond en ontbreken verweringsverschijnselen. Even natmaken en je ziet gelijk wat je hebt opgeraapt.

Op de foto van deze gepolijste graniet-porfier is een opvallend vierkant/ruitvormig eerstelingkristal zichtbaar. De relatief dikke vuilgroene rand is van plagioklaas. Deze omhult een kristal van kaliveldspaat. Bij rapakivi’s is het heel gewoon dat mineralen ringen, kransen en omhullingen om elkaar heen vormen. Het vaakst zie je plagioklaas rond kaliveldspaat. Bij Aland-rapakivi spreek je niet voor niets van ‘ringetjes-graniet’.

Rond het vierkante eersteling-kristal is een heel fijn ‘gewriemel’ zichtbaar van fijngrafisch vergroeide veldspaat en kwarts. Het is een soort schriftgraniet in micro-uitvoering. Naar buiten toe worden deze vergroeiingen grover van aard.

De ronde grijze vlekken zijn doorsneden van kwarts. Kwartskristallen vormden oorspronkelijk in rapakivi’s vaak fraaie dubbelpiramides. Door magmatische stroming en mogelijk ook door samenstellingsveranderingen in het magma zijn deze kwartseerstelingen deels weer opgesmolten. Gecorrodeerd noemt men dit. In Aland kwarts-porfier zijn de ronde kwartsen zelfs doortrokken van kleine oplossingsgangetjes en uithollingen. In de graniet-porfier op de foto is dit niet het geval.

Al het oranje op de foto is kaliveldspaat, de grijze vlekjes zijn kwarts. De donkere vlekken zijn van biotiet.

Aland-granietporfier is een zeer gewone zwerfsteen in het Hondsruggebied. Een soort huismus. Bij het zoeken kijk er nauwelijks meer naar om. Gezaagd en gepolijst wordt het een ander verhaal. Zo vertellen zwerfstenen steeds weer nieuwe verhalen.

Meer informatie over zwerfstenen kunt u vinden op de website van Harry Huisman – www.stenenzoeken.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.