Altamira, grottekeningen in een grot in Spanje

0
3021
Bison in grot van Altamira Foto Pixabay

In Cantabrië, zo’n, 30 kilometer ten westen van Santander, in Spanje ligt de beroemde grot Altamira. In 1879 vond de dochter van de eigenaar Marcelino Sanz de Sautulo de grot en zag dat op de wanden tal van grottekeningen zaten. Lang dachten anderen dat het vervalst was. Pas nadat in Frankrijk ook zeer oude tekeningen in grotten werden gevonden en nadat er grondig onderzoek is gedaan bleek dat de tekeningen maar liefst 15.000 jaar oud of zelfs ouder waren. Pas 14 jaar na de dood van Marcelino Sanz de Sautulo werd erkend dat het echt was. Tegenwoordig worden ze tussen de 35.000 en 13.000 jaar gedateerd.

De grot staat sinds 1985 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

In de grot van 296 meter lang zijn 260 tekeningen in zwart, rood en oker gevonden. De grot kent een aantal gangen en zalen van verschillende hoogte. De grootste gang is tussen de 2 en 6 meter hoog. Er zijn afbeeldingen van bizons, herten, paarden, everzwijnen en handafdrukken te zien. De tekeningen zijn tot meer dan 2 meter groot. De oudste tekening is van een groot rood paard en is 180 cm groot. De foto’s die in dit artikel staan laten een aantal tekeningen zien, ze zijn gemaakt in de nagebouwde grot.

In de Altamira grot zijn naast de tekeningen ook andere resten gevonden van menselijke bewoning. De archeologische site is binnen, vlakbij de huidige ingang. Er zijn veel voorwerpen van vuursteen gevonden, bot en gewei, kleurstoffen, dierlijke resten en schelpen. De grot kent verschillende niveaus. De laagste niveaus zijn de oudste delen van de grot. Er worden acht niveaus onderscheiden.

Altamira MatthiasKabel, CC BY-SA 3.0 httpcreativecommons.orglicensesby-sa3.0, via Wikimedia Commons
Altamira, Foto Nachosan, CC BY-SA 3.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0, via Wikimedia Commons

Bezoek aan Altamira

Doordat er in de vorige eeuw veel bezoekers kwamen verdwenen de kleuren van de tekeningen. Dat kwam door het verstoren van het microklimaat door middel van de ademhaling van de bezoekers. Daarom is in 1977 besloten, door de regering, om de grot te sluiten. In 1982 is het weer geopend met een beperking van 8500 bezoekers per jaar. Hierdoor ontstond een enorme wachtlijst, soms wel tot drie jaar. Omdat het toeristisch van belang was dat er toch mensen naar de plaats Santillana del Mar zouden komen, werd na 2001 vlakbij een kopie van de grot nagebouwd. Dit is de plek waar de toeristen nu naar toe kunnen. Er is toen ook een museum geopend. Kopieën van de tekeningen zijn eveneens te vinden in het nationaal archeologisch museum in Madrid, in een museum in München en in Japan.

Er worden proeven gedaan om toch weer wat mensen in de grot toe te laten.

Altamira. Foto Museo de Altamira y D. Rodríguez, CC BY-SA 3.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0, via Wikimedia Commons
Altamira. Foto Yvon Fruneau, CC BY-SA 3.0 IGO httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0igodeed.en, via Wikimedia Commons
Altamira. Foto Emilio J. Rodríguez Posada, CC BY-SA 2.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0, via Wikimedia Commons
Altamira. Foto Daniel Villafruela., CC BY 3.0 httpscreativecommons.orglicensesby3.0, via Wikimedia Commons
Altamira. Foto Daniel Villafruela., CC BY 3.0 httpscreativecommons.orglicensesby3.0, via Wikimedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.