Burgemeester Seton ontvangt nieuw boek, De Hondsrug- Landschap van eeuwen

0
683


Na 50 jaar nieuw publieksboek over het Hondsruggebied

Cathrien Posthumus, manager De Hondsrug UNESCO Global Geopark en Harrie Wolters, directeur Hunebedcentrum,  hebben op 30 oktober een van de eerste exemplaren van het publieksboek De Hondsrug- Landschap van eeuwen aangeboden aan de burgemeester van Borger-Odoorn, Jan Seton.  Het verschijnen van het boek is een bijzonder moment: Het laatste overzichtsboek over dit unieke gebied, dat in 2013 is uitgeroepen tot een Europees en Global Geopark, stamt uit 1970.
De burgemeesters van de Hondsruggemeenten (Groningen, Tynaarlo, Aa en Hunze, Emmen en Coevorden) krijgen een dezer dagen ook een boek uitgereikt.
Woensdag 28 oktober hebben Commissaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma en Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, het nieuwe publieksboek al in ontvangst genomen.

De Hondsrug- Landschap van eeuwen brengt de fascinerende geschiedenis van het  Hondsruggebied  in beeld. Het is een van de oudst bewoonde plekken van Nederland. Er leefden neanderthaler-jagers toen de laatste ijstijd nog moest beginnen. Bijna alle hunebedden vind je in het Hondsruggebied. Behalve een unieke geologie en een lange prehistorie heeft het Hondsruggebied ook een jongere geschiedenis vol verhalen.

In 2013 is het Hondsruggebied (dat het gebied van Coevorden en Emmen tot aan de stad Groningen beslaat) uitgeroepen tot een Europees en Global Geopark. Daarmee is het Hondsruggebied het eerste Geopark van Nederland. Wereldwijd zijn er meer dan 150  Geoparken. Geoparken hebben als kenmerk dat ze een bijzondere ontstaansgeschiedenis hebben in combinatie met het culturele- en natuurverhaal. Sinds 2015 zijn alle Geoparken in de wereld toegetreden tot een nieuwe UNESCO categorie. Vanaf dat moment heet het gebied Hondsrug UNESCO Global Geopark. In het gebied zijn zes gemeenten vertegenwoordigd en twee provincies

De Hondsrug- Landschap van eeuwen is een uitgave van Het Drentse Landschap. Het Drentse Landschap werkte hierin nauw samen met De Hondsrug UNESCO Global Geopark en het Hunebedcentrum in Borger. Het boek is tot stand gekomen met behulp van vele partijen. Het boek telt 352 pagina’s en heeft een formaat van 26 x 26 cm. Bertus Boivin schreef de teksten, Hans Dekker en Alle Oldenbeuving maakten de meeste foto’s en Albert Smit van Ga Creatief Meppel deed de vormgeving. Verkrijgbaar via de webwinkel van het Drentse Landschap , bij het Hunebedcentrum en diverse Drentse en Groningse boekhandels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.