Delos, de geboorteplaats van Apollo

0
1333
Het Leeuwenterras, de dieren kijken in de richting van de heilige vijver, de plek waar Apollo werd geboren. Foto VLUU L100 / Samsung L100

Delos is een van de grootste heiligdommen in Griekenland. Dit kleine eilandje ligt vlakbij het grotere eiland Mykonos. Delos zou de geboorteplaats zijn van de god Apollo. Hij werd hier eeuwenlang vereerd, zelfs in de Romeinse tijd. Het opgravingsterrein bestaat uit vier aparte gebieden: het heiligdom, de stad met de woon- en winkelwijken het terras met tempels voor de niet-Griekse goden en het sportcentrum. Er is veel te zien, je moet er de tijd voor nemen.

Wat valt er te zien?

Delos is in te delen in zes verschillende gedeeltes met hun eigen bezienswaardigheden. De eerste is het heiligdom van Apollo, wat je ook als eerste tegenkomt vanaf de boot. Interessant zijn hier de agora van de competaliasts, het marmeren exedra voor het Propyaea, de agora van de Delians ook wel het marktplein, Oikos van de Naxians met een paar zuilen, het Colossus van de Naxians welke in werkelijkheid veel groter was en het Artemision met drie zuilen die het heiligdom van Artemis aangeven.

De heilige weg. Foto Zde, CC BY-SA 4.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0, via Wikimedia Commons

Het tweede gedeelte is het gebied van het meer en de heuvel ten noorden van het heiligdom van Apollo grenzend aan de baai van Skardana. Bezienswaardig in dit tweede gebied van Delos zijn de agora van de Italianen met een groot vierkant plein van 48 x 68 meter met Dorische zuilen, de leeuwen van Delos op het gelijknamige terras, het Koinon van de Poseidoniasts met fraaie zuilen, de mozaïeken op de vloer van het huis van de Tritons en bijna bovenop het de Gamila heuvel het mooie ” house of the lake”  met mozaïek op de vloer en zuilen.

Het gebied van het stadion is het derde gebied op Delos dat je kunt bezichtigen. Het ligt in het noordwesten van het eiland bij de baai van Gourna. Het sportveld met zijn karakteristieke boogopeningen is hier de bezienswaardigheid. Interessante monumenten zijn te bezichtigen dichtbij het heiligdom van Apollo. De Minoa fontein, heiligdom van Dionyssos en het huis van Kerdon zijn oude objecten.

Het theater gebied is het vier deel van Delos om te ontdekken. De Exedra, het huis van Dionysos met het beroemde embleem in de mozaïek vloer, het huis van Kleopatra en de Dioskouides, het huis van de drietand, het huis van de maskers met de fraaie mozaïek van Dionysos op de rug van een panter, het huis van de dolfijnen en natuurlijk het theater zelf. Een mooi gedeelte van Delos met mozaïeken, zuilen en stenen (hogere) muren.

Het Griekse theater. Foto Bernard Gagnon, CC BY-SA 3.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0, via Wikimedia Commons

Het vijfde gedeelte wordt ook wel de heiligdommen van Kynthos genoemd met de Kynthos grot en de steile straat met granieten treden.

Het zesde en laatste gedeelte at je kunt bezoeken op Delos zijn de heiligdommen van de buitenlandse goden van de Inopos met de tempel van Hera met een altaar van marmer en twee zuilen. Het meest imposante gebouw in het heiligdom van de Egyptische goden is de gerestaureerde tempel van Isis met twee Dorische zuilen in de voorzijde. Het huis van de Inopos, het atrium in het huis met een zuil, het huis van Hermes en de tempel van Aphrodite zijn hier een bezichtiging waard.

Delos. Foto Zde, CC BY-SA 3.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0, via Wikimedia Commons

Het archeologisch museum ligt centraal op Delos en mag je niet missen tijdens je bezoek. Het is een van de belangrijkste musea van Griekenland met fraaie mozaïeken en voorwerpen uit alle periodes. Het archeologisch museum van Delos is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 08.45 tot 15.00 uur, op zondag van 09.30 tot 14.30 uur en op maandagen gesloten. (tekst griekenland.net)

Delos per drone
Huis van Hermes op Delos. Foto Zde, CC BY-SA 4.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0, via Wikimedia Commons (2)
Agora, Delos. Foto User Bgabel at wikivoyage shared, CC BY-SA 3.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0, via Wikimedia Commons
Het leeuwenterras. Foto Olaf Tausch, CC BY 3.0 httpscreativecommons.orglicensesby3.0, via Wikimedia Commons
Delos. Foto Konstantinos Stampoulis, CC BY-SA 3.0 GR httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0grdeed.en, via Wikimedia Commons
Huis van Hermes. Delos. Foto Bernard Gagnon, CC BY-SA 3.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0, via Wikimedia Commons (2)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.