Herodion, het paleis van Herodus

0
900

Boven op een heuvel niet ver van Jeruzalem ligt Herodion. Van afstand lijkt het een gewone heuvel. Echter de schijn bedriegt want het is een kunstmatige heuvel met bovenop een paleis/burcht. Hij is gebouwd door Herodus I de Grote (ca. 73 v.Chr. – Jericho, 4 v.Chr.). Hij was een vazalkoning onder de Romeinen over (delen van) Judea (37 v.Chr. – 4 v.Chr.). Hij was heerser ten tijde van de geboorte van Jezus en was de eerste en belangrijkste koning binnen de Herodiaanse dynastie.

Foto Carole Raddato from FRANKFURT, Germany, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Herodus staat ook wel bekend als Herodus de Bouwer omdat hij veel beroemde bouwwerken op zijn naam heeft staan. Voorbeelden zijn de haven van Caesarea waar verschillende typisch Romeinse gebouwen zijn neergezet, zoals een amfitheater, een hippodroom en een aquaduct. Ook de restauratie van de tweede tempel in Jeruzalem heeft hij opgepakt. Verder heeft hij een aantal andere steden gesticht of hersticht, waaronder Sebaste, Antipatris en Phasaëlis. Ook bouwde hij voor zichzelf paleizen in Herodion, Jeruzalem en een winterpaleis bij Jericho en versterkte hij diverse burchten. De belangrijkste burcht was Masada, een vesting op een plateau bij de Dode Zee. Deze vesting was bijna niet in te nemen, omdat het plateau waarop het lag erg hoog was, en er maar één weg omhoog leidde, en dat was via een smal, steil slangenpad. Voordat iemand boven was was die allang neergeschoten door het grote aantal Romeinse soldaten dat daar was geplaatst. Een andere burcht die hij liet bouwen was de burcht Antonia, die naast de Tempel in Jeruzalem lag. Deze burcht werd vooral gebruikt om de stad Jeruzalem in de hand te houden. Deze lag ook naast de Tempel om bij rellen op het Tempelplein snel te kunnen ingrijpen (tekst Wikipedia).

Herodion burcht

Herodion is een paleis of een burcht ten zuiden van Jeruzalem dat Herodus voor zichtzelf liet bouwen. Het ziet er tegenwoordig uit als een afgeplatte heuvel, met ruïnes van het paleis, een enorm zwembad, voorraadkamers en een badinrichting. Het Heriodion was een versterkt paleis dat tevens Herodus mausoleum moest worden. Volgens de beroemde geschiedschrijver Flavius werd hij hier ook inderdaad begraven maar zijn graf is nooit teruggevonden. Het gebouw staat op een kunstmatige heuvel van zo’n 70 meter hoog en is omgeven door twee concentrische ronde muren van 70 meter in diameter. Een ruim 15 meter hoge toren rees boven de muren uit en in de buitenste muren waren drie kleinere torens opgenomen. De heuvel kreeg zijn bijzondere vorm door puin dat was verwijderd bij de bouw van de fundamenten. De burcht was alleen toegankelijk via een onderaardse gang die ontsprong aan de voet van de heuvel. Het interieur van het paleis bestond uit twee gedeelten. Het ene gedeelte was een door zuilen omringde tuin, het andere bestond uit luxueuze woonverblijven, met baden op de benedenverdieping. Er waren mozaïekvloeren met geometrische motieven, de muren waren bedekt met kleurige stuc reliëfs. in het onderste deel van het Herodion lag een enorm bassin, waar zelfs kleine bootjes konden varen. Om het bassin lag een siertuin met onder meer een badinrichting. In de heuvel werd een complex gangenstelsel ontdekt, dat mede diende voor de watervoorziening.

In de Byzantijnse tijd verrees op de ruines van het paleis een klooster. Tegenwoordig rijst de heuvel eenzaam in het landschap op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.