Het Hunebedcentrum is één van de 52 meest kindvriendelijke musea in Nederland. Want de Museuminspecteurs, kinderen t/m 12 jaar, gaven het Hunebedcentrum het rapportcijfer 8.56. Het Hunebedcentrum valt bij de inspecteurs bijzonder in de smaak omdat ‘medewerkers zich verkleden als mensen uit de hunebedden tijd en ze je dan van alles vertellen en leren en laten zien.’ In de afgelopen 12 maanden hebben 3.500 deelnemende kinderen ruim 10.000 inspecties geplaatst op Museumkids.nl; bijzonder eerlijke feedback voor de musea zelf om het aanbod verder te ontwikkelen. Deze rapportages bepalen welke musea zich de komende 12 maanden kidsproof mogen noemen.

Door uiteenlopende collecties vertellen musea over waar we vandaan komen en wie we werkelijk zijn. In musea kun je een leven lang leren en de wereld steeds opnieuw ontdekken. En binding met museale collecties start telkens weer bij de jongste jeugd. Daar levert het Hunebedcentrum vol overtuiging een bijdrage aan. Alle musea die het Kidsproof label hebben verdiend, krijgen een ereplek op Museumkids.nl. En dat vergroot de aantrekkingskracht van het Hunebedcentrum op kinderen, (groot)ouders en basisscholen.

Musea bewaren, onderzoeken, interpreteren en presenteren een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is en dragen ook bij aan de aantrekkingskracht van de gemeente en de regio. En dat is nu onze reisbewegingen beperkingen kennen om het coronavirus te bestrijden, extra belangrijk. Ondanks dat veel musea als troost en inspiratie online aanbod hebben, gaat er niets boven de confrontatie met het échte, het ware object. Zo dragen musea bij aan welzijn en welvaart. Uit onderzoek blijkt dat museumbezoekers ook extra geld uitgeven in lokale winkels en horeca. Een ander bijkomend voordeel is dat een fijnmazige, culturele infrastructuur bijdraagt aan hogere grondprijzen en de aantrekkelijkheid als woon- of vestigingsplaats.

Museumbezoek door kinderen en jongeren tot en met 18 jaar is sinds 2011 enorm gegroeid, naar 6,2 miljoen in 2019. Dat is ruim 18% van al het museumbezoek. Daarvan vindt bijna twee derde plaats in familieverband; een derde betreft schoolbezoek. Uit data van de Museumkaart en de Museumkidskaart kunnen we concluderen dat de bezoekers steeds diverser worden en dat zij in een jaar gemiddeld zo’n zeven keer naar musea gaan. Door de impact van de coronacrisis zal het museumbezoek in 2020 fors afnemen. We verwachten dat vanwege de onzekerheid over gezondheid, werk en inkomen, het herstel geleidelijk zal zijn maar ook dat het aandeel van gezinnen de komende jaren wel eens verder kan groeien. De Museumvereniging bouwt samen met ruim 400 Nederlandse musea dan ook verder aan een stevig draagvlak onder publiek en politiek.

Vorig artikelMitla, stad van de Mixteken
Volgend artikelBiskupin, symbol of Polish national consciousness

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.