In het spoor van …. de trajectbegeleider

0
736

Het verhaal van Jan Harttekamp.

Wedeka wordt omgevormd van Werkbedrijf naar Leerwerkbedrijf. In dit proces speelt Team Trajecten een belangrijke rol. Het team heeft in 2019 vaste vorm gekregen en is onderdeel van de Divisie Dienstverlening.

Na vele jaren met veel plezier werkzaam te zijn geweest als personeelsconsulent bij de afdeling Personeelsmanagement van Wedeka was ik in 2019 toe aan een functiewijziging. Ik solliciteerde op de functie van trajectbegeleider en kon met ingang van februari 2020 starten bij Team Trajecten.

Mijn standplaats werd het Hunebedcentrum in Borger en dat was een hernieuwde kennismaking. Ik had daar in eerdere functies bij Wedeka ook al gewerkt en had er goede herinneringen aan.

Het Hunebedcentrum wil een Museale maatschappelijke onderneming zijn gericht op de presentatie en bescherming van hunebedden en prehistorische monumenten – in heden, verleden en toekomst. Ze willen een actieve rol spelen voor de lokale bevolking en toeristen uit Nederland en de rest van de wereld. 

Het Hunebedcentrum heeft in 2019 de wens geuit om naast een Museale functie ook een professionele leerwerkplaats voor de sector Recreatie en Leisure te worden. Deze wens sloot perfect aan bij de ombouw van Wedeka tot Leerwerkbedrijf en de medewerking die de gemeente Borger-Odoorn biedt.

Het Hunebedcentrum wil mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt de mogelijkheid bieden om door middel van het opdoen van werkervaring en trainingen arbeidsfit te worden. Door die ontwikkelingen zouden mensen vervolgens kunnen uitstromen naar een betaalde baan of gemakkelijker een volgende stap kunnen zetten in de richting van betaald werk in met name de toerisme- en leisure-branche.

Voor de gemeente Borger-Odoorn is de toerisme- en leisure branche van groot belang. Borger kent jaarlijks meer dan een miljoen toeristische overnachtingen en zo’n 2,1 miljoen dag-bezoeken.

De werkgelegenheid, gerelateerd aan recreatie en toerisme (direct en indirect) bedraagt per jaar zo’n 1.900 banen. Dat is een derde van de totale lokale werkgelegenheid, het hoogste percentage van alle Drentse gemeenten.

Het aantal direct aan recreatie en toerisme gelieerde bedrijven (verblijf, attractie, horeca) betreft ruim 100.

Ik heb in mijn werk als trajectbegeleider in het Hunebedcentrum veel contacten met de Regisseurs Werk van het Sociaal Team Borger-Odoorn en de klantmanagers van het TDC van de gemeente Veendam. Binnenkort zal ik ook de contacten gaan leggen met de klantmanagers van het TDC van de gemeente Stadskanaal.

Als trajectbegeleider binnen het Hunebedcentrum heb ik de opdracht om mensen met een uitkering van gemeentelijke sociale diensten, het UWV of via een re-integratie-organisatie in een traject op te nemen in de infrastructuur van het Hunebedcentrum.

Dit kunnen de volgende trajecten zijn: een Werkfittraject, een Carrousel-traject, een traject in het kader van Sociale Activering of een traject Praktijkleren. Ieder traject heeft zijn eigen opzet, kenmerken en tijdsduur

Dit vraagt veel samenwerking met de klantmanagers en regisseurs werk van de aangesloten gemeenten of de arbeidskundigen van het UWV. Ook kunnen we re-integratie-trajecten aanbieden voor reguliere re-integratieorganisaties of collega-WSW-bedrijven in de regio.

Het Hunebedcentrum kan de trajectdeelnemers op vele manieren voorzien van een werkplek en wel in de volgende werksoorten:

  • Horeca-werkzaamheden
  • TD / Groenvoorzieningswerkzaamheden
  • Host bij de entree / kassa
  • Museumwinkel-medewerker
  • Medewerker Oerpark
  • Rondleider
  • Administratief medewerker
  • Vormgeving en ICT
  • Educatie en projecten

Door deze veelheid van werkzaamheden in het Hunebedcentrum is er voor veel mensen de mogelijkheid om hier een traject te starten omdat men hier op veel fronten werkervaring kan opdoen.

Trajectdeelnemers worden na een intake en een introductie op hun werkplek op een professionele en plezierige wijze begeleid en ontwikkeld door de enthousiaste coördinatoren van de diverse afdelingen binnen het Hunebedcentrum. Binnen het Hunebedcentrum kan ieder traject vormgegeven worden op de manier zoals dat past bij de trajectdeelnemer.

Door nauw contact te onderhouden met de regisseurs werk en klantmanagers kunnen we de trajecten tijdig aanpassen of bijsturen in de richting waar de trajectdeelnemer zich het best bij voelt.

Van veel trajectdeelnemers krijgen we terug dat ze zich gewaardeerd en gezien voelen binnen het Hunebedcentrum. Het feit dat de coördinatoren zonder vooroordeel starten met steeds weer nieuwe trajectkandidaten speelt daar een belangrijke, zo niet doorslaggevende rol in. Het opnemen van trajectdeelnemers binnen het Hunebedcentrum vraagt veel van de creativiteit van de coördinatoren. Die slagen er keer op keer in om de deelnemers zinvol werk te laten uitvoeren die ten goede komt aan hun ontwikkeling.

De toekomstige uitdaging ligt in de doorstroom van de kandidaten naar werkplekken elders om nieuwe instroom van kandidaten binnen het Hunebedcentrum mogelijk te maken. Daarover zijn gesprekken met de gemeente gaande. 

Ook heeft het Hunebedcentrum goede opleidingsfaciliteiten in huis waar trajectdeelnemers en vrijwilligers op maat getraind kunnen worden.

Gedurende 2020 hebben zo’n 20 mensen een traject in het Hunebedcentrum doorlopen of zijn daar nog mee bezig.

Ik hoop de trajectmogelijkheden die het Hunebedcentrum biedt verder te kunnen uitbouwen zodat het centrum een volwaardige leerwerk-omgeving is voor de gemeenten en ketenpartners in de regio. Op de manier waarop de interne en externe samenwerking nu verloopt heb ik daar veel vertrouwen in.

Jan Harttekamp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.