Lezingen Prehistorie van Noord Nederland; het Mesolithicum – is geweest!

0
948
Foto’s door Frank Wiersema: www.frankwiersema.com

De digitale lezing van aanstaande zondag bij het Hunebedcentrum gaat helaas niet door. Doordat onze technische man in aanraking is geweest met iemand die corona heeft moet hij in quarantaine waardoor wij helaas de lezing moeten uitstellen naar een later moment. Er is een nieuwe datum gepland, dat is zondag 13 december om 14.00 uur.

Begin november zijn wij gestart met de lezingenserie over archeologie: ‘de prehistorie van Noord-Nederland – van neanderthalers tot en met de metaaltijden. Marcel Niekus was onze eerste spreker die het verhaal vertelde van Neanderthalers in Noord-Nederland. De eerst volgende lezing is digitaal te volgen op zondag 29 november om 14:00 en gaat over het volgende tijdvak in de reeks, namelijk het Mesolithicum. Historicus en amateurarcheoloog Dick Schlüter zal ons meenemen naar het Mesolithicum dat ruim 11.000 jaar geleden begint. 

Het begin van het Mesolithicum valt samen met het begin van het Holoceen, het huidige geologische tijdvak. Door de verbetering van het klimaat verdwijnen de toendra-achtige landschappen ten gunste van een uitgestrekt oerbos met een gevarieerde fauna. Bij de jacht op edelhert, eland en oeros wordt gebruik gemaakt van honden. De meest kenmerkende vuurstenen artefacten van deze jager-visser-verzamelaars zijn de microlithische spitsen. In de slotfase, rond de 7.000 jaar geleden, zien we de introductie van een belangrijk nieuw product: aardewerk.

Wilt u deze lezing, of alle komende lezingen, volgen uit de archeologie reeks? U kunt zich nog opgeven via communicatie@hunebedcentrum.nl. Een overzicht van het programma vindt u hier:

  • Jagen in het oerbos: Een Mesolithisch leven in overvloed – 29 november 14:00
    Dick Schlüter, historicus en amateurarcheoloog
  • De Jonge Steentijd in Drenthe, een verhaal over lokale en continentale ontwikkelingen – 24 januari 14:00
    Daan Raemaekers, hoogleraar Archeologie van Noordwest-Europa; directeur van het Groninger Instituut voor Archeologie
  • Zwaarden, zout en zwervende erven: brons- en ijzertijdgemeenschappen in breder perspectief – 7 februari 14:00
    Stijn Arnoldussen, universitair hoofddocent Late prehistorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.