Maken van paardenbloemolie en -zalf

0
3258
Paardenbloemolie en -zalf maken
Paardenbloemolie en -zalf maken

De paardenbloem is voor van alles te gebruiken, namelijk als voedsel, maar ook als grondstof en medicijn. In dit artikel maken we paardenbloemolie en -zalf.

Benodigdheden paardenbloemolie

125 ml olie (olijfolie, sesamolie of amandelolie)
15 gram bloemen van de paardenbloem

Geplukte paardenbloemen.

Stap voor stap paardenbloemolie maken

STAP 1. Pluk de bloemen wanneer ze goed open zijn en op een schone plek. Was de bloemen en droog ze met een theedoek. Spreid de bloemen en laat deze drogen voor minimaal 72 uur met een theedoek erop. Kies een droge, warme ruimte.

STAP 2. Kies een droge en steriele pot en doe hier de gedroogde bloemen in. Giet de olie erover heen – de bloemen mogen niet uitsteken boven de vloeistof. Zet de pot in het donker neer voor vier weken, maar elke dag beweeg je de pot even door te schudden. De paardenbloemolie is klaar om te zeven (druk de olie ook uit de bloemen. Vang de olie op en doe deze in een schone en steriele pot.

Benodigdheden paardenbloemzalf

125 ml paardenbloemolie
15 gram plantaardig vet (bijvoorbeeld kokosolie of sheabutter)
15 gram bijenwas

Stap voor stap – maak paardenbloemzalf

Zet een pan op het vuur met water en zet hier een pan of schaal in om au-bain-marie de substantie te verhitten. Roer de substantie tot een heldere vloeistof. Zet het vuur uit en haal de pan of schaal van de pan. Giet de vloeistof in schone en steriele potten. De zalf zal langzaam hard worden en kan je twee of drie maanden bewaren.

LET OP – Is de zalf te zacht meer bijenwas – is de zalf te hard minder bijenwas – pas het recept aan naar wens. Maak je eigen paardenbloemolie en -zalf. De zalf is erg fijn voor een droge huid, maar ook fijn voor de voeten. Na het zonnen kan je de huid insmeren en 15 minuten laten intrekken. Na het intrekken kan je douchen en na het douchen insmeren met aftersun. Let op: Niet doen bij een verbrandde huid.

Met dank aan Sharon Fuhren voor de foto’s.

Meer weten over de paardenbloem…

https://www.hunebednieuwscafe.nl/2017/02/paardenbloem-taraxacum-officinale/

Bronnen

https://www.hunebednieuwscafe.nl/2017/02/paardenbloem-taraxacum-officinale/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.