Foto flickr photoschromatic_aberration, CC BY-SA 2.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0, via Wikimedia Commons

In de staat Madhya Pradesh, zo’n 45 kilometer van Bhopal, ligt Sanchi. Het wordt wel het bewaarde stoepacomplex van India genoemd. India staat vooral bekend om het hindoeïsme maar ook de oorsprong van het boeddhisme komt uit dit land. In het land liggen dan ook heel wat boeddhistische monumenten. Sanchi is een van de bekendste. Het is mooi gelegen op een punt waar twee rivieren samenkomen. Het ligt aan een oude karavaanroute dichtbij de handelsstad Vidisha. Sanchi staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Foto Varada Phadkay, CC BY-SA 4.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0, via Wikimedia Commons

Sanchi werd als klooster in de 3e eeuw v.Chr. gebouwd, tijdens de regering van de boeddhistische keizer Ashoka. Het heeft lang gefunctioneerd. Pas in de 13e eeuw, toen het hindoeïsme steeds belangrijker werd en het boeddhisme minder werd het complex verlaten. Per toeval werd het opnieuw ontdekt in 1818 door de Britse generaal Taylor. De gebouwen waren toen nog intact, maar werden daarna in snel tempo geplunderd door amateur-archeologen en schatzoekers. In 1881 begon majoor Cole aan de restauratie. Na een rustperiode werd verder gerestaureerd tussen 1912 en 1919 door John Marshall. Hij stelde vast dat er 50 monumenten in de directe omgeving lagen.

Een van de poorten van Sanchi. Foto Swapnil.Karambelkar, CC BY-SA 4.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0, via Wikimedia Commons

De grootste stoepa heeft een diameter van 40 meter en is ruim 18 meter hoog. Oorspronkelijk was het wat kleiner maar het is in de loop van de tijd vergroot met een ringmuur van zandstenen blokken. Het werd bedekt met een dikke pleisterlaag en een dubbele toegangstrap, balustraden en een corridor.

Op diverse bas-reliëfs op gebouwen, poorten en andere constructies wordt het verhaal van boeddha uitgebeeld.

Stoepa van Sanchi Patrick J. Finn, CC BY-SA 4.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0, via Wikimedia Commons
Vorig artikelPalmyra, stad van koningin Zenobia in de woestijn van Syrië
Volgend artikelBagan, stad met duizenden stoepa’s in Myanmar
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.