Sprockhoff, Atlas der Megalithgräber Deutschlands

0
854
Sprockhoff atlas

Ernst Sprockhoff was een beroemd kenner van de prehistorie uit Duitsland. Hij is geboren in 1892 in Berlijn. Hij is vooral beroemd geworden door zijn beschrijving van alle bekende hunebedden die er in het begin van 20ste eeuw bekend waren. In maar liefst 6 delen heeft hij ze beschreven. In totaal heeft hij zo’n 900 megalithische monumenten (hunebedden) beschreven in zijn catalogus (uitgegeven van 1966-1975). Ze zijn niet allemaal door hem bezocht, veel heeft hij beschreven door informatie die hij van anderen heeft gekregen. Hij heeft alle monumenten een nummer gegeven. Deze nummers worden nog altijd gebruikt. Een deel van de hunebedden zoals hij ze heeft beschreven (nummer 576 t/m 604) lagen in zijn tijd in Duitsland maar tegenwoordig in Polen. Ernst Sprockhoff is gestorven in 1967 in Kiel in Duitsland.

‘De hunebedden in Nederland’ (met atlas) van Albert Egges van Giffen

Zijn evenknie in Nederland was Albert Egges van Giffen die een beschrijving plus atlas van alle Nederlandse hunebedden heeft gemaakt. Ook hij is net als Sprockhoff de grondlegger geweest van de nummering van de hunebedden (maar dan de Nederlandse). Er zijn daarmee veel vergelijkingen te maken tussen de beide heren. Ze hebben veel betekent voor de hunebedden en hebben door hun werk ervoor gezorgd dat veel van de bouwwerken nog altijd bewaard zijn gebleven.

Na Sprockhoff zijn nog veel meer hunebedden bekend geworden in Duitsland. In totaal zijn er nu ongeveer 1500 beschreven. Deze zijn grotendeels vastgelegd en gefotografeerd door Willem Donker en zijn te vinden op de website van het Hunebednieuwscafe.

Een voorbeeld van de gedetailleerde vastlegging van de hunebedden door Sprockhoff. Sprockhoff, Atlas der Megalithgräber Deutschlands, nummer 895
Beschrijving van de Duitse hunebedden.
De boeken bevatten gedetailleerde tekeningen
De Sprockhoff reeks
De Hunebedden zijn aangegeven op kaarten die in de boeken zijn te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.