Uxmal, een van de hoofdcentra van de Maya’s

0
1078
tato grasso, CC BY-SA 2.5 httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.5, via Wikimedia Commons

Uxmal is een van de beroemdste Mayasteden in de Yucatan van Mexico. Het ligt verscholen in een bosrijk gebied, 80 kilometer ten zuiden van Merida. Het is in 700 n.Chr. gesticht en had op zijn hoogtepunt ongeveer 25.000 inwoners.

Na 700, in de laat-klassieke periode, raakten de grote Mayasteden in de laagvlakten om onbekende redenen in verval. Ze werden bijna allemaal verlaten en raakten in de vergetelheid totdat in de 18e eeuw ze werden herontdekt door ontdekkingsreizigers. In Yucatan was dat anders. In de 8e eeuw namen enkele tot dan toe relatief kleine steden in cultureel en economisch opzicht juist enorm toe in belangrijkheid. De verklaring is dat dit verband houdt met de komst van stammen uit het noordwesten, die de cultuur van de Mexicaanse hoogvlakte meebrachten.

In deze periode na 900 kwamen Uxmal, Sayil, Labna Kabah, Rio Bec en een aantal andere Mayasteden tot bloei. Op vele plekken in de Yucatan vinden we hier de bewijzen van. Deze steden zijn gebouwd in de zogenaamde Puuc-stijl, die is genoemd naar de streek waar de meeste bouwwerken in deze stijl zijn aangetroffen. Kenmerkend voor deze stijl zijn onder ander de mozaïekachtige ornamenten op de voorgevels van de gebouwen en de toepassingen van valse gewelfconstructies, ronde zuilen en maskers van stucwerk die de god Chaac (de god van de regen) en de aardslang voorstellen

Uxmal Foto Pixabay

Karakteristiek voor Uxmal zij de vierhoekige gebouwen. Deze gebouwen zijn, op een laag platform, rond een grote binnenplaats gebouwd.

Een van de beroemdste gebouwen is de Piramide van de Waarzegger. Dit gebouw heeft een astronomische betekenis en domineert het ceremoniële centrum van het complex. In het zuidoostelijke deel van het complex staat een zeer bijzonder gebouw, de Spanjaarden noemden dit het Paleis van de Gouverneur. Andere belangrijke bouwwerken zijn de noordelijke Akropolis, het Huis van de Schildpadden, de necropolis en het terrein voor het balspel.

Uxmal Gretta Bartoli pixabay

Er is helaas maar weinig bekend over de inwoners van de stad. Ook van de vorsten en heersers is zo goed als niets bekend. Er zijn geen inscripties gevonden die verwijzen naar personen.

Uxmal staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Uxmal Foto Pixabay
Uxmal Foto Pixabay
Uxmal Foto Adam Jones, Ph.D., CC BY-SA 3.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0, via Wikimedia Commons
Uxmal Foto Commons Wikimedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.