Vervolg smelt

0
680

Een deel van de IJzerwerkgroep ging een kleine maand geleden het experiment aan om een oven te bouwen en vervolgens met wind gestookt ijzer te maken uit lokaal ijzeroer. Dit is experiment is het vervolg daarop.

31 oktober werd er weer een smelt uitgevoerd met de bedoeling de kleine wolfjes die uit de vorige smelt waren gekomen tot 1 wolf te maken. Om 10:00 is er begonnen met het bouwen van de kleine oven (ongeveer 70 cm hoog en 20cm diameter, luchtinlaat op 25cm hoogte).

Omdat het de smelt maar door twee mensen werd uitgevoerd, en de luchttoevoer met zekerheid voldoende zou zijn, is er gebruik gemaakt van een ventilator. De temperatuur bovenaan in de oven was rond 800 graden (oranje). Er kwamen nog vlammen boven de oven uit dus er was voldoende luchttoevoer. Om 11:00  is er begonnen met voor stoken en om 12:15 gingen de eerste wolfjes erin. Om 13:15 waren de wolfjes op en om 13:45 hebben we de oven open gemaakt.

Na het openmaken bleek dat de ovenwand verglaasd was en er slakken onder in de oven zaten. Helaas heeft er geen goede scheiding tussen slak en ijzer uit de kleine wolfjes plaatsgevonden en zijn de kleine wolfjes niet samengekomen tot een grote wolf.

Mogelijke oorzaken:

 • De temperatuur was te laag
  • Dit is niet waarschijnlijk gezien de verglazing van de wand en de toch gevormde slak.
 • Omvang van de wolfjes
  • De wolfjes waren ongelijk qua grootte.
 • Het gebrek aan slak
  • Door het gebruik van wolfjes ontbrak de slak die normaal de hele bodem van de oven vult en zorgt voor warmte.
 • Luchtinlaat was te hoog
  • Mogelijk zijn de wolfjes door het warmste punt heen gevallen en ontbrak het aan tijd en warmte onderin om ijzer en slak te scheiden en het ijzer samen te laten klonteren.

Vragen na afloop van het experiment:

 • Is het mogelijk wolfjes in een oven tot 1 wolf te maken?
 • Is er een soort van katalysator, in de vorm van een brok metaal, nodig voor de hechting van de wolfjes?

Voor de volgende keer:

 • Onder in de oven stoken en voorverwarmen.
 • De luchtinlaat plaatsen op 10 cm hoogte.
 • De temperatuur checken bij voorverwarmen.
 • Wolfjes verkleinen en uitsorteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.