Viminacium, Romeinse nederzetting in Servië

0
1167
Viminacium, een van de opgegraven gebouwen.

Viminacium was een belangrijke Romeinse stad en militair kamp in de provincie Moesia in Servië. Het ligt 12 kilometer van de stad Kostolac. De stad is gesticht in de eerste eeuw n.Chr en is daarna flink gegroeid. Op het hoogtepunt woonden er naar schatting 40.000 mensen. Daarmee was het in die tijd een van de grootste steden in de Balkan. Het is een groot gebied waarvan nog maar 3 tot 4% is opgegraven.

In de 5e eeuw is de stad veroverd door de Hunnen. Daarna is het opnieuw opgebouwd door keizer Justinianus. Echter in de 6e eeuw is het volledig verwoest door de Slaven. Het tegenwoordige archeologische opgravingsterrein is ongeveer 450 hectare. Er zijn tal van gebouwen gevonden waaronder tempels, straten, pleinen, amfitheaters, paleizen, hippodromes en Romeinse badhuizen. Verder zijn er meer dan 15000 graven gevonden.

Museum en gastenverblijf Viminacium. Gebouwd in de vorm van een Romeinse villa.

Museum, mammoet en bruinkoolgroeve

Naast het terrein is een Romeinse villa nagebouwd waar gasten tegenwoordig in kunnen verblijven. Naast het gastenverblijf is het lokale museum te vinden waar een opgraving plus vondsten zijn te zien. Vlakbij is een ruimte gecreëerd waar een mammoet van 1 miljoen jaar in 2009 is te zien. Deze is gevonden in de nabijgelegen bruinkoolgroeve. Dit enorme gat van de groeve heeft er helaas voor gezorgd dat al heel wat Romeinse graven zijn vernietigd. Vanaf de locatie waar de mammoet is te zien kijk je uit over de enorme bruinkoolgroeve.

Energiecentrale naast het archeologisch terrein waar de bruinkool verwerkt wordt.
Dit terrein is nog niet onderzocht maar het is zeker dat hier tal van Romeinse overblijfselen zijn te vinden.
Een deel van het terrein is opgegraven.
Een deel van het terrein is opgegraven.
Een nagebouwd amfitheater
Het museum naast de nagebouwde Romeinse villa.
Het museum naast de Romeinse villa.
Gevonden schedels in de vele graven die op het terrein zijn gevonden.
Mammoet gevonden in 2009 vlakbij Viminacium in de bruinkoolgroeve. Foto http://viminacium.org.rs
Mammoet gevonden in 2009 vlakbij Viminacium in de bruinkoolgroeve. Foto http://viminacium.org.rs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.