Beer – indrukwekkend voor de prehistorische mens

0
1854
bruine beer

Beer – indrukwekkend voor de prehistorische mens

Tot de familie beren (Ursidae) behoren acht soorten (vijf geslachten). In het verleden was de bruine beer binnen Nederland te vinden (tijdens de ijstijden ook de holenbeer). Inmiddels is via onderzoek naar mitochondriaal DNA een nieuwe indeling gemaakt van de familie beren (YU 2017). Dit nieuwe onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat de bruine beer (Ursus arctos) en de ijsbeer nauw verwant zijn. Vandaag de dag is de bruine beer niet bedreigd.

bruine beer
Bruine beer.

Het uiterlijk van de bruine beer

Beren zijn grote zoogdieren met stevig bouw. De kleur van de vacht kan varieren van zwart tot blond, maar is over het algemeen donkerbruin. Opvallend aan de bruine beren zijn de lange, niet intrekbare klauwen aan de voorpoten en een schouderbult. Beren wegen maximaal 600 kilo en hebben een maximale lichaamslengte van 2,8 meter. Beren kunnen in het wild wel 25 jaar worden. Niet alleen op land voelt de beer zich thuis, maar ook in water. In de winter gaan beren in een winterslaap, maar deze kan onderbroken worden. Bijzonder is dat bij een waarneming is gezien dat een beer een werktuig (een steen) gebruikte.

Bruine beren eten met name planten, maar kunnen ook jagen op tamme dieren, waaronder runderen. Met de klauwen aan de voorpoten graaft de beer wortels en knollen op om te eten. Bruine beren vissen in rivieren voor voedsel, waaronder de zalm.

bruine beer
Bruine beer.

Verspreiding van de bruine beer

In Nederland is de bruine beer vandaag de dag niet te vinden, maar in Europa is de Europese bruine beer te vinden in Scandinavië, Centraal-Europa en Oost-Europa. De bruine beer kent vandaag de dag 11 ondersoorten (drie ondersoorten zijn uitgestorven), waaronder de Europese bruine beer.

ZL ursus arctos

De lichtblauwe gedeeltes (nummer 5) in Europa en Rusland geven de verspreiding weer van de Europese bruine beer. Zoologist [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons.

Bronnen

YU, L.Y.W., ET. AL., 2007. Analysis of complete mitochondrial genome sequences increases phylogenetic resolution of bears (Ursidae), a mammalian family that experienced rapid speciation. BMC Evolutionary Biology 7(198).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Beren

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruine_beer

https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_bruine_beer

bruine beer
Bruine beer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.