Douglasspar – onze exotische kerstboom uit Noord-Amerika

0
1759
douglasspar

Douglasspar – onze exotische kerstboom uit Noord-Amerika

De douglasspar (Pseudotsuga menziesii) hoort bij de dennenfamilie (Pinaceae). Deze den is oorspronkelijk te vinden in het westelijk deel van Noord-Amerika. Deze groenblijvende douglassparren zijn aangeplant in Europa om het hout en in Nederland is deze boom sinds de jaren zeventig ingeburgerd. In Amerika kan de boom een hoogte bereiken van wel 100 meter en Europa zijn bomen te vinden van ruim 50 meter. Deze boom is te onderscheiden van de andere dennensoorten door zijn kegels. De naam komt van de Schotse botanicus Davis Douglas die de boom introduceert bij de kwekers in 1826. De Latijnse benaming menziesii is een afgeleide van naam van de Schotse natuuronderzoeker Archibald Menzies. Deze Menzies ontdekt deze boom op het Vancouvereiland in 1791. Deze soort kent twee variëteiten in Amerika: Pseudotsuga menziesii var. menziesii en Pseudotsuga menziesii var. glauca.

douglasspar
Douglasspar. Afbeelding van Manfred Richter via Pixabay.

Herkennen van de Douglasspar

De groenblijvende boom is te herkennen aan de piramidevormige kroon en de donkergrijze schors. De boom wordt maximaal 100 meter hoog. De jonge bomen vertonen harsblaren op de schors. De schors verandert door ouderdom naar kurkachtig met richels en groeven en een andere kleur, namelijk roodbruin tot paars. De takken zijn geelgroen tot lichtgroen met haartjes bedekt. De spoelvormige en lichtbruine knoppen zijn maximaal 7 mm lang en niet harsachtig. De platte, buigzame en aromatische naalden zijn maximaal 3 cm met aan de onderzijde twee witte strepen. De dofbruine en ronde kegels zijn maximaal 2,5 breed en maximaal 8 cm lang.

douglasspar
Douglasspar. Afbeelding van Jarmila via Pixabay.

Gebruik van de Douglasspar door de tijd

De douglasspar wordt veel aangeplant voor het naaldhout van de boom. Het hout is sterk, hard en duurzaam. Het vuren wordt toegepast in fineer, schrijnwerk, vloeren en constructies. De soort is in Europa aangeplant voor het timmerhout, maar ook als sierboom in parken en tuinen te vinden. Van de aangedreven blokken van de douglasspar maken inwoners op Hawaii dubbelwandige kano’s (wa’a kaulua) . Vanaf de jaren twintig wordt deze boom in de huiskamers gezet als de kerstboom aan het einde van het jaar.

De toppen van de douglasspar brengen een heldere, kleurloze brandewijn op smaak. Van de naalden maak je een dennennaaldthee. De smaak van de naalden is te omschrijven als pittig citrusachtig. De douglassparrennaalden kunnen in recepten de rozemarijn vervangen. De indianen gebruiken de naalden, schors en hars als kruidengeneesmiddel voor verschillende kwalen. De enige houten schepen van de Amerikaanse marine, mijnenvegers uit de Avenger-klasse, zijn gemaakt van vuren van de Douglasspar.

Douglasspar. Afbeelding van Jarmila via Pixabay.

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_fir

https://nl.wikipedia.org/wiki/Douglasspar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.