Fijnspar – een spoor uit de laatste ijstijd

1
5613

Fijnspar – een spoor uit de laatste ijstijd

De spar oftewel gewone spar oftewel fijnspar (Picea abies) behoort tot de dennenfamilie. Sparren maken nu deel uit van de bossen in ons gebied, maar oorspronkelijk is deze spar te vinden in Noord- en Centraal-Europa. De bomen zijn hier geplant in de 18e en 19e eeuw. De laatste periode dat een fijnspar hier van nature voorkwam was de laatste ijstijd.

spar
Spar. Afbeelding van Manfred Richter via Pixabay.

Herken de spar

Sparren behouden het hele jaar door hun naalden. De grove den is te onderscheiden van de spar door te kijken naar de naalden: de naalden staan bij de spar afzonderlijk en zijn drie- of vierhoekig en de naalden van de grove den staan bij elkaar en zijn rond. De fijnspar komt voor in Europa en kan wel 50 meter hoog worden. De boom kan een ouderdom bereiken van meer dan 9.000 jaar.

Spar
Spar. Afbeelding van xbqs42 via Pixabay.

Het gebruik van de spar

Het hout van de spar oftewel vuren is licht en elastisch. Vuren is het meest gebruikte bouwhout (kratten, kisten, interieur, schepen, vliegtuigen, etc.). Ook is het een van de belangrijkste houtsoorten voor het maken van papier. Het hout van de spar is de grondstof voor klankborden van snaarinstrumenten: de viool, de piano en de harp. En we kennen de spar uiteraard als kerstboom.

Doorsnede stam spar
Doorsnede van stam van de spar met jaarringen. Afbeelding van Myriams-Fotos via Pixabay

Eetbaar?

De frisse scheuten van de sparren en dennen zijn een natuurlijke bron van vitamine C. De naalden kunnen worden gegeten of er kan thee van worden gezet in overlevingssituaties. De naalden zijn ook een bron voor hydratie. Ook de binnenbast is rijk aan vitamine C en kan gekookt gegeten worden. De spar kan helpen tegen scheurbuik door de vitamine C. Sparrenbier kan worden gemaakt van het vocht uit de naalden en takjes in combinatie met gember, hop, suiker en gist. Op schepen werd dit gedronken tegen scheurbuik.
Cast-away in Jamaica - Spruce-Beer Sellers

Geneeskrachtige werking?

De karakteristieke geur van naaldbomen werkt zuiverend op de gedachten en brengt de vele indrukken in het hoofd tot rust. Het bevordert een optimale nachtrust. De geneeskracht van de spar heeft een breed werkingsgebied net als die van de den. Sparrennaalden, met etherische oliën, werken als een natuurlijk antibioticum. Het werkt op de urinewegen, de lever, maar vooral op de longen. Andere werkingen van de spar zijn het slijm losmaken bij verkoudheid, het helpt bij verstopte neus, hoest, bronchitis en keelpijn, het verbetert de doorbloeding, het bestrijdt schimmels en het stimuleert de bijnieren.

Literatuur

VAN GINKEL, J., 2016. Blij met bomen. Het Drentse Boek, Beilen.

Door Eric Duiverman en Nadine Lemmers

Save

Save

Save

Save

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.