Hunebed Nobbin, een van de grootste hunebedden in Noord-Duitsland

0
1117

Dit hunebed van zwerfstenen wordt ook wel Hünenbett Nobbin en Großsteingrab “Riesenberg” Nobbin genoemd en ligt in de Duitse gemeente Puttgarten op het eiland Rügen. Net als de Nederlandse hunebedden is het graf te plaatsen in de nieuwe steentijd, net als de Nederlandse gebouwd door de mensen van de Trechterbekercultuur. Dit hunebed is bijzonder om meerdere redenen. Ten eerste is de lengte opvallend: het is dan ook een van de grootste hunebedden in het noorden van Duitsland. Ten tweede is het ontbreken van de deksteen opvallend. Het hunebed ligt aan de Hoofdweg op slechts een paar meter van het klif van Tromper Wiek en is bekend onder het Sprockhoff-nummer 466.

Hunebed Nobbin. Door Stefan Klatt – Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=945283

Monument – hunebed in Nobbin

Het hunebed Nobbin is een zogenaamd langgraf met binnen een cirkel van kransstenen meerdere grafkamers. Met een lengte van ruim 34 meter en een breedte van 8 tot 11 meter is het monument indrukwekkend. De vorm van dit hunebed is trapeziumvormig. Oorspronkelijk bestond het monument uit 53 kransstenen, maar vandaag de dag zijn er nog 39 stenen. In het noordwesten van het monument liggen twee hunebedden dwars op elkaar, waarvan een van de twee goed bewaard is gebleven. Van de eerste en best bewaarde grafkamer zijn nog zes draagstenen te herkennen, het is 180 centimeter lang, 110 centimeter breed en 140 cm hoog. Van de tweede grafkamer is slechts een enkele draagsteen overgebleven. Aan de zuidwestelijke kant zijn twee zogenaamde guardian stones tot wel drie meter hoog te vinden – deze stenen kennen we doorgaans van Scandinavische hunebedden.

Onderzoek naar het hunebed Nobbin

In 1932 is de eerste opgraving gedaan door Wilhelm Petzsch en Karl August Wilde. Dit onderzoek leverde vele vondsten op. In 1970 is het hunebed archeologisch onderzocht onder leiding van Prof. Dr. Ewald Schuldt. Archeologen vonden drie vuurstenen pijlpunten, een vuurstenen kling, aardewerkfragmenten en menselijke botfragmenten (waaronder twee schedelfragmenten). Er zijn op het terrein ook ijzertijdgraven bekend en in de noordelijke grafkamer is een urn met grafgiften uit de 5e eeuw v.Chr. gevonden. De ontdekkingen maken duidelijk dat de dekstenen van de grafkamers al verwijderd waren in een vroege periode. Potscherven uit de Slavische periode en een Arabische munt daterend van de 9e eeuw. Deze zijn gevonden tussen de “guardian stones”. De archeologische rijkdom maakt duidelijk dat het monument millennia lang belangrijk is geweest voor de bewoners van het eiland. In de historische bronnen wordt gesproken over een tweede stenen graf.

Adres

Hunebed bij Nobbin,
18556 Altenkirchen,
Duitsland

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hunebed_bij_Nobbin

https://de.wikipedia.org/wiki/Gro%C3%9Fsteingrab_Nobbin

Foto’s en tekst Anton Postma en Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.