Maak je eigen kruidenolie als smaakmaker – stap voor stap

0
1873

Maak je eigen kruidenolie stap voor stap

Kruidenolie is een lekkere verfijning in recepten voor elke kok. Met ingrediënten van hoge kwaliteit maak je de lekkerste kruidenolie. Kruidenolie kan worden gebruikt in dressings en dipsauzen om deze meer smaak te geven. Gebruik in gerechten de kruidenolie die past bij het gerecht en het seizoen. De kruidenolies uit dit artikel zijn lekker bij gerechten met groenten, vis en vlees. Kruidenolies kunnen het beste worden gemaakt van stevige kruiden, probeer eens marjolein, oregano, Spaanse peper, knoflook, koriander, citroen, bieslook of munt. Verse kruidenolie kan zes maanden worden bewaard mits het het koel en donker staat. De onderstaande verhoudingen kunnen naar verhouding worden aangepast.

Tips voor het maken van je eigen kruidenolie

Handige tips om kruidenolie te maken:
1. Gebruik een heel fijn geweven stof (mousseline) als zeef – de resten blijven in het doek;
2. Steriliseer je potten of flessen vooraf. Dit kan op twee manieren. Manier 1: was de potten of flessen met warm zeepwater en spoel ze na zodat de sopresten zijn verwijderd – zet ze dan in de oven op 100 graden voor een half uur tot 45 minuten. Manier 2: zet de potten of flessen in de vaatwasser en kies het programma met de hoogste temperatuur.
In dit artikel maken we twee kruidenolies: basilicumolie en rozemarijnolie.

Basilicumolie
Basilicum – klaar voor olie. Afbeelding van monicore via Pixabay.

Basilicumolie – stap voor stap

In dit recept maken we kruidenolie van basilicum – een kruid wat al 5.000 jaar door de mens wordt gebruikt. In Nederland kennen we dit keukenkruid als een typisch kruid voor de Italiaanse keuken, maar het kent zijn oorsprong in India! De olie is lekker in recepten met zalm en pasta en lekker als dressing over tomaten en sla. De olie kan troebel worden, maar de smaak is dan prima en kan gewoon gebruikt worden. Variatietip -een geperst of gesneden teentje knoflook toevoegen bij de derde stap. De bereidingstijd is 15 minuten en de olie moet dan nog drie dagen trekken.

Ingrediënten basilicumolie

3 eetlepels verse blaadjes basilicum
0,25 l kokend water
0,5 l olijfolie  

Stap 1 – het maken van basilicumolie

Pluk verse basilicumblaadjes en doe deze in een kom. Giet over de bladeren kokend water en laat dit twee minuten staan. De geuren en smaken komen zo vrij! Giet de bladeren af en dep de bladeren droog met een zachte theedoek.

Stap 2 – het maken van basilicumolie

Hak de bladeren zo fijn mogelijk (met de hand of keukenmachine). Voeg vervolgens telkens wat olijfolie toe en roer tegelijkertijd de olie en het mengsel goed door elkaar. Laat het oliemengsel drie dagen trekken en roer af en toe.

Stap 3 – het maken van basilicumolie

Zeef de olie met een heel fijn geweven stof (mousseline) en giet de olie over in een schone en gesteriliseerde pot of fles. Bewaar de olie koel en donker.

Rozemarijnolie

In dit recept maken we kruidenolie van rozemarijn – een kruid wat in de antieke oudheid een rol speelde bij de liefde en de dood. We kennen het als kruid in de keuken, maar het helpt ook tegen insecten en wordt verwerkt in verzorgingsmiddelen. De olie is lekker in recepten met varkensvlees en lamsvlees, maar ook lekker als smaakversterker in stoofpotten. Verder is rozemarijnolie heerlijk bij wraps en recepten met bonen. De bereidingstijd is 15 minuten en de olie moet dan nog drie dagen trekken.

Ingrediënten

3 grote verse takjes rozemarijn
drie tenen knoflook
3 verse laurierblaadjes
0,5 l olijfolie  

Stap 1 – het maken van rozemarijnolie

Kneus of snij de kruiden in grove stukken. Doe de kruiden in een schone en gesteriliseerde pot of fles. Sluit de fles of pot goed af met een klein beetje lucht. Schud de pot of fles elke dag en na drie dagen trekken is de olie klaar.

Stap 2 – het maken van rozemarijnolie

Zeef de olie met een heel fijn geweven stof (mousseline) en giet de olie over in een schone en gesteriliseerde pot of fles. Bewaar de olie koel en donker.

Bronnen

NVT, 2010, Het Ultieme Kruidenboek: meer dan 100 kruiden herkennen, kweken en gebruiken. Reader’S Digest, p. 336.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.