Mythische Stenen – Le Grand Dolmen de Bagneux

0
890

Komende week verschijnt Deel 15 in de serie Mythische Stenen. De reis gaat dit keer langs de hunebedden van Midden en Zuidwest-Frankrijk. In het midden van Frankrijk kom je veel hunebedden van het zogenaamde angevin-type: een korte gang met een grote rechthoekige kamer. Ze zijn waarschijnlijk gebouwd door een cultuur die uitbundig handel dreef via de Loire, want de grootste hunebedden liggen vlakbij (uitlopers van) deze rivier. De grootste daarvan ligt in een voorstad van Saumur: La Grand Dolmen de Bagneux. Hieronder tekst en foto’s van pag. 13 en 14 uit het 214 pagina’s tellende deel 15.

Vanwege de coronacrisis laten deel 13 en 14 nog even op zich wachten, maar deel 15 ligt voor de kerst in het Hunebedcentrum. Het is ook te bestellen via www.hunebed.eu. Binnenkort ook weer nieuwe vlogs over hunebedden in Frankrijk op mijn Youtube-kanaal.

‘Le Grand Dolmen de Bagneux***** is het op eennagrootste hunebed van Europa, wordt wel gezegd. Het grootste ligt dan in Spanje. Niet in lengte, maar in grootte. Het ligt in de tuin van een huis waar aanbellen mogelijk is. Na het betalen van 4 euro p.p. (2020) word je binnengelaten. Het uitzonderlijke bouwwerk verdient meer dan de krappe achtertuin, maar het is niet anders. Zijn lot is als dat van een olifant in een kooi. Maar het is nog altijd beter dan de periode waarin het monument als schuur werd gebruikt.

De kamer is 18 meter lang, 5,5 meter breed, 3,1 meter hoog en heeft vier dekstenen, waarvan de grootste 7,6 meter lang is. In de kamer staat een pilaar die onder de grond nog drie meter verder gaat. De pilaar draagt echter niets en was daarom vermoedelijk een steen de kamer in compartimenten heeft verdeeld. Het voorportaal is nog eens 4 meter lang, maar is zwaar beschadigd. De steen rechts van het portaal is later bijgeplaatst. In de ingang zit nu een houten deur met een houten kozijn. Dat komt niet vreemd over. Het kan goed zijn dat de kamer na de bouw ook met een houten deur werd afgesloten. De blokken zandsteen komen uit de directe omgeving. Het gewicht van de grootste steen is maar liefst 40 ton. Er zal een honderdtal mensen voor nodig geweest zijn om deze steen over boomstammen te verplaatsen. Vondsten zijn hier niet gedaan, wel in de omgeving. De dolmen van Brézé bevatte bijvoorbeeld 70 skeletten, de dolmen van Chacé (3 km verderop) 15 skeletten en de dolmen van Le Bois Brard (1200 meter verderop) 30 skeletten. Het ligt daarom voor de hand dat ook dit monument diende als collectief graf voor een, waarschijnlijk grote, nederzetting. Al zou de functie van tempel ook best mogelijk geweest kunnen zijn, een tempel voor voorouderverering bijvoorbeeld.

Le Grand Dolmen de Bagneux ligt op de kruising van D360 en Rue de l’Arche, Saumur, aanbellen bij poort. Parkeerplaatsen langs de weg.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.