De potloodplant (Euphorbia tirucalli) of milk bush behoort tot de familie Euphorbiaceae. De struik of kleine boom met groene, gladde takken wordt maximaal 7 meter hoog. De naam potloodplant is af te leiden van de succulente takken met een dikte van een potlood en bevatten een giftig melksap. De bladeren vallen meestal vroeg af en de plant bloeit met gele bloemen aan het uiteinde van de takken. De soort is te vinden in droge gebieden, denk aan de savannes. Van oorsprong groeit de struik of boom in het zuidelijk deel van Afrika.

potloodplant
Potloodplant in zijn natuurlijke omgeving Mozambique.. Ton Rulkens, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Potloodplant in gebruik van prehistorie tot nu

Het melksap wordt als medicijn gebruikt tegen verschillende kwalen in het hedendaagse Afrika. Het melksap aangelengd met melk zou helpen bij slangenbeten. Het slikken van sap en het kauwen van verwarmde takken zou helpen bij keelpijn, droge hoest en het opwekken van weeën. Het as van verbrande takken, verpulverde takken en de wortels worden ook als medicijn gebruikt. Echter een hoge overdosis kan dodelijk zijn bij vooral kinderen.

Het gif gebruiken mensen in Afrika als pijlgif bij de jacht. Het gif wordt ook gebruikt als gif om vissen te doden of knaagdieren en andere wilde dieren te doden.

Uit de plant kan een harsrijke latex worden gewonnen. De eerste aanwijzingen voor het gebruik hiervan is bijna 42.000 jaar geleden. Het materiaal is een hechtmateriaal, een vuller en een beschermer tegen water en schade (de pezen bedekt zijn tegen water en schade). De bonus van het materiaal is dat deze ook giftig is. Meer weten over prehistorische lijmen.

Uit de pitten wordt olie gewonnen in Madagaskar en deze olie is verzorgingsmiddel voor haar.

potloodplant
Bloemen van potloodplant. 阿橋 HQ, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Euphorbia_tirucalli

https://en.wikipedia.org/wiki/Euphorbia_tirucalli

Vorig artikelMaanbloem – bijzondere plant met lange traditie
Volgend artikelDouglasspar – onze exotische kerstboom uit Noord-Amerika

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.