Reuzenzilverspar – Amerikaanse snelgroeier met vele toepassingen

0
1118

Reuzenzilverspar – Amerikaanse snelgroeier met vele toepassingen

De reuzenzilverspar (Abies grandis) hoort bij het geslacht Abies. De winterharde boom wortelt diep. Deze snelgroeier komt oorspronkelijk voor aan de noordwestkust van Noord-Amerika, maar is inmiddels ook in Nederland te vinden door het aanplanten in bossen vanwege het gebruik als timmerhout. Deze spar kan 1,5 meter per jaar groeien en wel 80 meter hoog worden.

reuzenzilverspar
Reuzenzilverspar. Dave Powell, USDA Forest Service, United States, CC BY 3.0 US https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/deed.en, via Wikimedia Commons.

Herkennen van de reuzenzilverspar

De boom is te herkennen aan een smalle, kegelvormige kroon. Ook is de boom te herkennen aan de schors van deze boom: bruingrijs met eerst harsblaren en later barsten in de vorm van vierkante platen. De olijfgroene twijgen zijn fijn behaard met eironde knoppen met weinig hars. De kleur van deze knoppen is eerst paars en later wit door de hars. De glanzende, groene, zachte naalden met aan de onderkant twee zilverwitte strepen hebben bij fijn wrijven en kneuzen een lekkere geur die doet denken aan ananas en citrusvruchten. De naalden staan in twee rijen langs de twijgen. De cilindervormige kegels van vijf tot tien centimeter staan rechtop. Door het seizoen heen verkleuren de kegels van lichtgroen naar roodbruin. De boom groeit vooral op arme gronden bij voldoende toegang tot water.

reuzenzilverspar
Reuzenzilverspar. mikecpeck, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons.

Gebruik van de reuzenzilverspar

Deze boom levert zacht, niet harsachtig, niet sterk, zacht timmerhout met een fijne structuur op. Het hout met lichte kleur wordt gebruikt voor het maken voor kisten, het produceren van papier en het maken van constructies. Bouwers hebben de voorkeur voor het hout door zijn weerstand tegen splinteren en splijten. De naalden geven een heerlijke citrusachtige geur. De spar is een kerstboom en versiering tijdens de feestdagen in december. In parken wordt de plant gepland als sierboom. De binnenbast wordt door indianen gebruikt bij het behandelen van koorts en verkoudheid, maar wordt ook gezien als een medicijn tegen zwakke gezondheid.

reuzenzilverspar
Reuzenzilverspar. Dave Powell, USDA Forest Service, United States, CC BY 3.0 US https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/deed.en, via Wikimedia Commons.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenzilverspar

https://en.wikipedia.org/wiki/Abies_grandis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.