Drentsch Oerbier Pilsener – de megaliet

0
815
oerbier

Drentsch Oerbier Pilsener – de megaliet

Drentsch Oerbier Pilsener is niet gepasteuriseerd en daarmee onderscheidend. Met pasteurisatie wordt het bier kort tot 62 graden Celsius opgewarmd om bacteriën en levende gistcellen te doden. Dit proces zorgt helaas dat een deel van de smaak verloren gaat. Deze pilsener heeft een heerlijke frisse smaak door exclusief gebruik van streng geselecteerde en gecontroleerde grondstoffen. Deze smaak maakt dat het veel mensen aanspreekt. Deze pilsener bevat 5% alcohol en 12° Plato. Het bier is onderdeel van de dranken – en bierlijn Drentsche Oerdranken van De Slijterij Borger sinds 2008. De bieren worden volgens eigen recepten gebrouwen in België. Inmiddels zijn zes verschillende bieren verkrijgbaar.

oerbier pilsener
Drentsch Oerbier Pilsener.

Pilsener

Pilsener kennen we ook wel onder naam pils of pilsner. De Duitser Josef Groll maakt dit bier voor het eerst in de Tjechische stad Pilsen (Plzeň). De naam pilsener is afgeleid van de naam van deze stad. Pilsener is een ondergistend bier met goudgele kleur en een alcoholpercentage van 5%. Pils drink je het beste bij een temperatuur van 4 graden Celsius.
Pilsener maak je van water, mout, hop en gist maar soms ook van ongemoute granen, suiker en karamel. Ongemoute granen (mais, gerst, etc.) en suiker voegen weinig toe aan de smaak maar verhogen wel het alcoholpercentage. Karamel maakt het bier donkerder. Bij het lageren en filteren van bier ontstaat een heldere vloeistof, echter verdwijnt dan wel een groot deel van de smaak.Pils heeft een vrij zwakke smaak, maar kleinere brouwers produceren hoppige, ongefilterde pilseners.

Brouwen van bier in ketels. Afbeelding van K. H. J. / MCI via Pixabay.
Brouwen van bier in ketels. Afbeelding van K. H. J. / MCI via Pixabay.

Geschiedenis pilsener

De ontwikkelde koeltechnologie uit de negentiende eeuw in Pilsen zorgt dat er meer controle bij de productie van ondergistende bieren is en maakt het mogelijk om bier van dezelfde kwaliteit te maken. De mout wordt beheerst gedroogd waardoor de kleur van de mout licht bleef en zo ook het bier (lichtgeel tot goudgeel). Met dank aan het verbeterde proces, de continue kwaliteit en de opkomst van glas werd het toegankelijke pils populair en de bovengistende bieren kwamen in de minderheid. Pils is het meest gedronken bier in Nederland vandaag de dag, maar in de negentiende eeuw werd voor de opkomst van pils uitsluitend bier van hoge gisting gedronken. De laatste jaren verliest pilsener terrein en drinken Nederlanders steeds meer hooggistende bieren. Pils drinkt men in Nederland in met name het vaasje en het fluitje – twee soorten bierglazen.

Pilsner Urquell
Pilsner Urquell – het eerste pils. Kung Tzy Moodai 300, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons.

De eerste pilsener

De eerste bieren zijn gebrouwen in de buurt van groeven en grotten vanwege de koeling. Met de ontwikkelde koelmachines rond 1870 kan pils overal gebrouwen worden. De eerste pilsener Pilsner Urquell wordt sinds 1842 gebrouwen en is vandaag de dag nog steeds te koop.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pils

De Slijterij – https://www.deslijterijborger.nl/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.