Paardenbloemwortels
paardenbloemwortels

Gefermenteerde paardenbloembloemwortel – stap voor stap het recept

Gefermenteerde paardenbloembloemwortel – stap voor stap het recept. In dit recept gaan we stap voor stap de wortels van paardenbloemen fermenteren. Het gebruik van de paardenbloem kent een lange geschiedenis.

Ingrediënten gefermenteerde paardenbloemen

300 gram paardenbloemwortels
250 ml water
5 gram zout

Gewassen paardenbloemwortels
Gewassen paardenbloemwortels – copyright In het wilde weg.

Voor het kruidenmengsel

1 grote ui
2 tenen knoflook
2 cm gemberwortel
1 eetlepel jeneverbessen
1 theelepel chilivlokken
2 à 3 gram zout

Benodigdheden gefermenteerde paardenbloemen

weckpot of grote glazen pot met schroefdeksel, met ruime hals
schoteltje die in de glazen pot past
steen die in de glazen pot past

Bereiding gefermenteerde paardenbloemen

De eerste dag

Boen de paardenbloemwortels goed schoon, verwijder het blad en snijd ze in kleine stukjes. Los het zout op in het water, voeg de paardenbloemwortel toe en laat een nacht trekken op een warme plaats.

Paardenbloemwortels
Paardenbloemwortels – gesneden in de weegschaal – copyright In het wilde weg.

De tweede en derde dag

Giet het water af en laat de paardenbloemwortel uitlekken. Pel en snipper de ui en de knoflook en rasp de gemberwortel. Meng de ui, knoflook, gember met de jeneverbessen, chilivlokken en zout. Vul de (weck)pot met afwisselend een laagje paardenbloemwortel en een dun laagje van het ui/kruidenmengsel. Leg hier bovenop een schoteltje en leg daar een steen op, om het geheel stevig naar beneden te drukken. Of zet een kleinere glazen pot in de (weck)pot en leg daar een steen in. Druk het geheel nog even stevig aan zodat de wortels goed naar beneden gedrukt worden. Zet de pot twee dagen op een warme plek, waar het fermenteren kan beginnen. Tijdens het fermenteren ontstaat een vloeistof waar de wortels in moeten staan.

De vierde dag

Vul de pot bij met gezouten water, zodat de wortels een centimeter onder de vloeistof staan. Zet de pot op een koele donkere plek en laat de wortels drie weken fermenteren. Langer mag ook, dan trekken de kruiden nog beter in en wordt het intenser en zuurder van smaak.

Paardenbloemwortels aan het fermenteren
Paardenbloemwortels aan het fermenteren – copyright In het wilde weg.

De komende weken

Controleer of er niet teveel luchtbelletjes in de pot zitten. Hierdoor kan namelijk schimmel ontstaan. En controleer regelmatig of er genoeg water in de pot staat. Door verdamping kan dit namelijk minder worden.

Recept geïnspireerd door:

Michael Machatschek en Elisabeth Mautner, ‘Fermentieren von Wildpflanzen. Neue Praxis ind Kultur einer altbewahrten Konservierungsmethode.’

Recept door Leah Groeneweg en Tim Horneman
www.inhetwildeweg.nl

Vorig artikelNeolithic cup from the Outer Hebrides
Volgend artikelDolmen des Baumes in the Ardeche

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.