Gefermenteerde paardenbloembloemwortel – stap voor stap het recept
Gefermenteerde paardenbloembloemwortel – stap voor stap het recept. In dit recept gaan we stap voor stap de wortels van paardenbloemen fermenteren. Het gebruik van de paardenbloem kent een lange geschiedenis.
Ingrediënten gefermenteerde paardenbloemen
300 gram paardenbloemwortels
250 ml water
5 gram zout

Voor het kruidenmengsel
1 grote ui
2 tenen knoflook
2 cm gemberwortel
1 eetlepel jeneverbessen
1 theelepel chilivlokken
2 à 3 gram zout
Benodigdheden gefermenteerde paardenbloemen
weckpot of grote glazen pot met schroefdeksel, met ruime hals
schoteltje die in de glazen pot past
steen die in de glazen pot past
Bereiding gefermenteerde paardenbloemen
De eerste dag
Boen de paardenbloemwortels goed schoon, verwijder het blad en snijd ze in kleine stukjes. Los het zout op in het water, voeg de paardenbloemwortel toe en laat een nacht trekken op een warme plaats.

De tweede en derde dag
Giet het water af en laat de paardenbloemwortel uitlekken. Pel en snipper de ui en de knoflook en rasp de gemberwortel. Meng de ui, knoflook, gember met de jeneverbessen, chilivlokken en zout. Vul de (weck)pot met afwisselend een laagje paardenbloemwortel en een dun laagje van het ui/kruidenmengsel. Leg hier bovenop een schoteltje en leg daar een steen op, om het geheel stevig naar beneden te drukken. Of zet een kleinere glazen pot in de (weck)pot en leg daar een steen in. Druk het geheel nog even stevig aan zodat de wortels goed naar beneden gedrukt worden. Zet de pot twee dagen op een warme plek, waar het fermenteren kan beginnen. Tijdens het fermenteren ontstaat een vloeistof waar de wortels in moeten staan.
De vierde dag
Vul de pot bij met gezouten water, zodat de wortels een centimeter onder de vloeistof staan. Zet de pot op een koele donkere plek en laat de wortels drie weken fermenteren. Langer mag ook, dan trekken de kruiden nog beter in en wordt het intenser en zuurder van smaak.

De komende weken
Controleer of er niet teveel luchtbelletjes in de pot zitten. Hierdoor kan namelijk schimmel ontstaan. En controleer regelmatig of er genoeg water in de pot staat. Door verdamping kan dit namelijk minder worden.
Recept geïnspireerd door:
Michael Machatschek en Elisabeth Mautner, ‘Fermentieren von Wildpflanzen. Neue Praxis ind Kultur einer altbewahrten Konservierungsmethode.’
Recept door Leah Groeneweg en Tim Horneman
www.inhetwildeweg.nl