Knolselderijschotel met wilde peen – recept

Dit recept uit het Oerkookboek “Knolselderijschotel met wilde peen” zorgt dat je knolselderij op een andere manier gaat proeven. De wilde peen is een bijzondere plant die vandaag de dag nog veel in de natuur te vinden is. De ons bekende oranje wortels komen oorspronkelijk van de Wilde peen (Daucus carota) en zijn ontstaan door kruisingen van de varieteiten. Alle wortels behoren tot dezelfde soort, Daucus carota. De soort kruist zeer gemakkelijk met elkaar. De wortel en dus ook de wilde peen maakt deel uit van de schermbloemenfamile. De wilde peen komt algemeen voor in Drenthe. De plant lijkt sterk op andere schermbloemigen die giftig zijn. We waarschuwen dan ook voor het plukken en vervolgens consumeren van de plant. In de Idylletuin bij het Hunebedcentrum is de wilde peen te vinden.

De wilde peen onderscheidt zich van de bekende oranje wortel door de witte kleur van de penwortel. De witte penwortel van de wilde peen is meer vertakt en minder vlezig dan die van de oranje wortel. Grappig is dat de geur duidelijk wortel is en ook als je de zaadjes proeft, herken je de wortel meteen! Doe dit met een goede expert.

Wilde peen
Wilde peen. Afbeelding van BARBARA808 via Pixabay.

Ingrediënten

1 knolselderij
500 gram spruiten
wilde peen
pastinaak
150 gram gedroogde pruimen
olijfolie
50 gram hazelnoten of walnoten
peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes.
Maak de spruiten schoon en halveer ze.
Snijd de wilde peen en pastinaak in stukjes.
Meng alle ingrediënten, behalve de hazelnoten, in een kom.
Doe ze in een ovenschaal.
Strooi de hazelnoten er over.
Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 30 minuten, tot de groenten gaar en goudbruin zijn.

wilde peen
Wilde peen. Afbeelding van Michael Tavrionov via Pixabay,

Recept door Leah Groeneweg en Tim Horneman
www.inhetwildeweg.nl

Meer recepten kijk op: https://www.hunebednieuwscafe.nl/category/oerkookboek/.

Vorig artikelDrentsch Oerbier Pilsener – de megaliet
Volgend artikelSalade met sperziebonen en paardenbloemwortel – recept

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.