Lezingen Prehistorie van Noord Nederland: metaaltijden – is geweest!

0
575

Begin november zijn wij gestart met de lezingenserie over archeologie: ‘de prehistorie van Noord-Nederland – van neanderthalers tot en met de metaaltijden. Ondanks alle corona uitdagingen kunnen we gelukkig de aankomende lezing (deel 4 van de reeks) digitaal door laten gaan.

De eerstvolgende lezing op 7 februari wordt gegeven door Stijn Arnoldussen, universitair hoofddocent Late prehistorie, en zal gaan over de metaaltijden. Dit is de laatste lezing van onze archeologiereeks en zal digitaal te volgen zijn om 14 uur.

De gemeenschappen uit de late prehistorie in het noorden van Nederland waren gericht op het kleinschalige boerenbestaan, maar geenszins geïsoleerd en stonden in contact met gemeenschappen op veel grotere schaal. Via deze netwerken kwamen grondstoffen voor de productie van nieuwe materialen (zoals brons), kennis over nieuwe gebruiken en rituelen, maar ook bijzondere voorwerpen terecht in het noorden. In deze lezing wordt op basis van een aantal aansprekende voorbeelden geprobeerd om de aard van gemeenschappen uit de brons- en ijzertijd in het noorden van Nederland te typeren.

Digitale lezing

De lezing wordt uitgezonden via YouTube. U ontvangt na aanmelding de betreffende link. Als u deze opent, krijgt u de vraag om in te loggen met uw Google-account. Dit inloggen is niet noodzakelijk om de lezing te volgen, en kunt u overslaan. Maar vragen stellen via het chat-venster is alleen mogelijk als u wel bij Google bent ingelogd. 

Aanmelden

Wilt u deze laatste lezing uit de archeologie lezingenreeks volgen? U kunt zich opgeven via de volgende link:

Zwaarden, zout en zwervende erven: brons- en ijzertijdgemeenschappen in breder perspectief – 7 februari 14:00
Stijn Arnoldussen, universitair hoofddocent Late prehistorie

Meer informatie over deze lezingenreeks


De afgelopen jaren zijn er uitzonderlijke vondsten gedaan die het verhaal van de prehistorie in Noord-Nederland verrijken en aanvullen. Daarom is het een mooi moment om opnieuw in een vogelvlucht van een viertal lezingen door de prehistorie van Noord-Nederland te gaan. Tijdens de lezingenreeks wordt u verteld over de tijd van neanderthalers tot en met de metaaltijden op basis van de meest recente inzichten en onderzoeken. Naast dat Noord-Nederland in een breder perspectief wordt geplaatst, wordt er ook ingezoomd op het regionale verhaal.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe lezingen en andere artikelen die verschijnen op hunebednieuwscafe.nl, meld u zich dan nu aan via communicatie@hunebedcentrum.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.