Salade met sperziebonen en paardenbloemwortel – recept
Deze salade ‘Salade met sperziebonen en paardenbloemwortel‘ wordt extra op smaak gebracht door paardenbloem. Het gebruik van de paardenbloem kent een lange geschiedenis. De paardenbloem is bekend onder de volgende volksnamen: pissebloem, beddenpisser, molsla, leeuwentand, paardensla, etc. Naast Europa komt de paardenbloem van oorsprong voor in Afrika en Azië. De mens heeft de paardenbloem over de andere continenten door de geschiedenis heen verspreid.
Wanneer worden paardenbloemen voor het eerst vermeld in medische geschriften? Al in de 7e eeuw staat de paardenbloem genoemd in China en in 10e en 11e eeuw in de Arabische wereld. De eerste vermeldingen in onze streken dateren uit de 15e eeuw. Vanaf de 16e eeuw is paardenbloem een officieel erkend geneeskruid (zie het officinale in de Latijnse naam). In de volksgeneeskunde wordt de paardenbloem al lang gebruikt.
Ingrediënten salade
1 vergiet vol vogelmuur, veldzuring, kleine veldkers, paardenbloemblad
1 à 2 paardenbloemwortels
150 gram sperziebonen
30 gram pompoenpitten
3 eetlepels olie
1 eetlepel balsamicoazijn
een theelepel ahornsiroop of honing
1 theelepel mosterd
scheutje citroensap
peper en zout
Bereiding salade
Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op een bord.
Schrob de paardenbloemwortel goed schoon en snijd hem in dunne plakjes. Bak de plakjes in een koekenpan in een scheut olijfolie tot het zacht is en haal de pan van het vuur.
Kook de sperziebonen beetgaar en giet ze af.
Scheur de wildpluk in grove stukken en schik het in een schaal.
Strooi er de gebakken paardenbloem en sperziebonen over.
Maak een dressing van de olie, azijn, ahornsiroop of honing, mosterd en citroensap en schenk deze over de salade. Strooi de pompoenpitten over de salade en breng op smaak met peper en zout.

Recept door Leah Groeneweg en Tim Horneman
www.inhetwildeweg.nl
Meer recepten kijk op: https://www.hunebednieuwscafe.nl/category/oerkookboek/.