Sparrenhoning – recept voor een heerlijke honing

0
1001

Sparrenhoning – recept

In dit recept gebruik je de takken van de reuzenzilverspar en douglasspar. Inmiddels zijn beide soorten in Nederland in de natuur te vinden, maar deze sparren komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De zilverspar is bekend als kerstboom, maar het hout wordt ook gebruikt als timmerhout en grondstof voor papier. De bast wordt gebruikt voor het behandelen van koorts en verkoudheid. De naalden zijn een smaakmaker en geven een citrusachtige geur.
De douglasspar is ook bekend als kerstboom. Deze soort wordt aangeplant voor timmerhout wat sterk, duurzaam en hard is. Het hout kent toepassingen in fineer, schrijnwerk, vloeren, scheepsbouw en constructies. De indianen gebruiken de naalden, schors en hars als kruidengeneesmiddel voor verschillende kwalen. De toppen van de douglasspar brengen een heldere, kleurloze brandewijn op smaak. Van de naalden maak je een dennennaaldthee. De smaak van de naalden is te omschrijven als pittig citrusachtig. De douglassparrennaalden kunnen in recepten de rozemarijn vervangen.

douglasspar
Douglasspar. Afbeelding van Jarmila via Pixabay

Recept sparrenhoning

Oogst een handvol van de takjes (ongeveer 10 cm) van de douglasspar of reuzenzilverspar. Deze hebben een heerlijke dennen- sinaasappelaroma.
Let op dat je de juiste naaldboom hebt en niet de giftige taxus.

Ingrediënten

potje honing
takjes van Douglasspar of reuzenzilverspar

Bereiding

Snijd de takjes van de spar in kleinere stukjes van ongeveer 5 cm. Doe ze in een steriele glazen pot tot deze goed vol zit met takjes en overgiet ze met de honing. Zorg ervoor dat de takjes goed bedekt zijn met de honing. Laat de honing tenminste 3 weken trekken op een warme donkere plaats. Je kunt de takjes uit de honing zeven, of de takjes in de pot laten zitten.

De honing is lekker in diverse recepten. Gebruik de honing in thee om deze een extra pittige smaak te geven.

Reuzenzilverspar
Reuzenzilverspar. Dave Powell, USDA Forest Service, United States, CC BY 3.0 US https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/deed.en, via Wikimedia Commons.

Recept door Leah Groeneweg en Tim Horneman
www.inhetwildeweg.nl

Meer recepten kijk op: https://www.hunebednieuwscafe.nl/category/oerkookboek/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.