Sparrenolie – recept voor een smaakvolle dressing

0
1013
sparrenolie

Sparrenolie – recept voor een smaakvolle dressing

De fijnspar komt van nature in Nederland voor, maar ook de douglasspar en reuzenzilverspar zijn in Nederland te vinden. De sparrennaalden van deze drie soorten kunnen in dit recept verwerkt worden. De laatste fijnsparren waren in Nederland tijdens de laatste ijstijd te vinden. In de achttiende en negentiende eeuw zijn de fijnsparren opnieuw geïntroduceerd. De oorsprong van de douglasspar en reuzenzilverspar ligt in Noord-Amerika, maar zijn beiden in Nederland aangeplant voor de productie van hout. In de natuur, parken en tuinen kan je deze bomen tegenkomen. Beide soorten kennen we in Nederland als kerstbomen en decoratie tijdens de kerst, maar ook leveren de bomen een bijdrage als grondstof, middel tegen kwaaltjes en smaakmaker. De jonge uitlopers van de fijnspar, reuzenzilverspar en douglasspar hebben een lekkere citrusaroma. Laat je ze in olijfolie trekken dan kun je deze gebruiken in talloze gerechten, waaronder een lekkere wilde kruidensalade.

Fijnspar. Afbeelding van Manfred Richter via Pixabay.

Ingrediënten

Handvol takjes van de fijnspar / douglasspar / reuzen zilverspar (buitenste takjes, ± 10 cm)
Olijfolie

Bereiding

Doe de sparrentakjes in een gesteriliseerd jampotje. Overgiet ze met olijfolie en laat ten minste drie dagen trekken. Langer mag ook, dan trekken de smaken nog beter in. Zeef de takjes eruit en vang de olie op in een flesje. De olie kun je gebruiken voor warme of koude gerechten, afhankelijk van het soort olijfolie dat je hebt gebruikt. Lekker om brood in te dippen, samen met een beetje Keltisch zeezout. Als je de jonge, nog licht groene uitlopers gebruikt, kun je de olie na drie dagen zeven. De takjes zijn dan zacht geworden en kun je ook eten. Als je ze langer laat staan worden de takjes al gauw te bitter om te eten.

sparrenolie
Sparrenolie in de pot.

Recept door Leah Groeneweg en Tim Horneman
www.inhetwildeweg.nl

Meer recepten kijk op: https://www.hunebednieuwscafe.nl/category/oerkookboek/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.