Valerie Trouet ‘Wat bomen ons vertellen’

0
846


Valerie Trouet in podcast Hunebedcentrum

Ze won de Jan-Wolkersprijs, beste Nederlands natuurboek, met haar boek ‘Wat bomen ons vertellen’. Valerie Trouet is professor dendrochronologie aan de universiteit van het Amerikaanse Arizona. Ze bestudeert het klimaat aan de hand van de groeiringen van bomen. In haar boek ‘Wat bomen ons vertellen’, toont ze aan hoe de dendrochronologie zich heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste instrumenten om de complexe interacties tussen bossen, mensen en het klimaat te bestuderen. Dat doet ze aan de hand van allerlei verhalen over jaarringen. Voor de podcast ‘Hunebednieuwscafé’ interviewde het Hunebedcentrum haar over haar werk en haar boek.

Via een skypeverbinding spreekt Valerie over haar jeugd, haar passie voor bomen en de mogelijkheden van data uit jaarringonderzoek. Het levert twee prachtige afleveringen op in de podcast ‘Hunebednieuwscafé’. De Belgische schrijfster woont momenteel in  Amerika en reisde voor haar vakgebied van Siberië naar Zuid-Amerika en van Arizona naar Zurich. Ze was betrokken bij allerlei jaarringonderzoeken en legde verbindingen met andere onderzoeken om zo iets over het klimaat uit het verleden te kunnen zeggen. In haar boek beschrijft ze haar avonturen en wetenschappelijke doorbraken. Het Hunebedcentrum sprak haar over haar visie op het klimaat, samenwerking tussen wetenschappelijke disciplines en haar leven als dendrochronoloog. Ze beantwoordt vragen als: Wat heeft de dendrochronologie toegevoegd naar de C14-mehtode? Wat kunnen jaarringen ons vertellen over het klimaat?

De podcast is te beluisteren via Spotify. Klik hier voor de podcast.

Wil je meer weten over dendrochronologie? Klik dan hier: https://www.hunebednieuwscafe.nl/2018/11/dendrochronologie-jaarringen-onthullen-een-datum/

Valerie Trouet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.