Pompeii – de meest recente vondsten

0
1865
Pompeii with Mount Vesuvius in the background

De Romeinse stad Pompeii, is een van de beroemdste en meest fascinerende oudheidkundige steden ter wereld. Deze stad kreeg op 24 en 25 oktober in het jaar 79 na Christus een uitbarsting van de nabije vulkaan, de Vesuvius, over zich heen dat het einde van deze stad betekende. Je kunt hier letterlijk door de geschiedenis heen lopen. Het is een zeer indrukwekkende site om te bezoeken. Er wordt nog steeds opgegraven en de laatste maanden kwamen er verschillende berichten langs over interessante ontdekkingen. Daarnaast werd het nieuwe museum van Pompeii geopend.

Twee mannen gevonden in de as van Pompeii

In november 2020 werden de skeletten van twee mannen gevonden bij villa Civita Giuliana. Dit is in de noordelijke buitenwijk van de stad Pompeii, waar veel grote villa’s werden bewoond. Deze wijk is voornamelijk in 2017 al opgegraven, daarbij kwamen ook de 3 uitgeruste en gezadelde paarden aan het licht in de stallen van een militaire officier van hoge rank.

De twee mannen, opgegraven in november, hebben de eerste uitbarsting op 24 oktober overleefd, maar werden overdonderd door de opvolgende vulkanische explosie en aswolken de dag erna. De giftige stoffen, as en puin konden niet ontvlucht worden door deze mannen. Lagen as bedekte de lichamen. Deze laag was uiteindelijke wel twee meter dik. De mannen zijn gevonden in een kamer aansluitend aan de ondergrondse gangen van de villa. Door de locatie denken de archeologen dat deze mannen probeerden te schuilen.

Op basis van de tanden en aanwijzingen in de ruggengraad, kon worden vastgesteld dat één man tussen de 18 en 25 jaar was en dat hij hoogstwaarschijnlijk zwaar fysiek werk verrichtte, mogelijk hetzelfde werk als slaven. De andere man was tussen de 30 en 40 jaar oud. Dit is de man die zijn benen gespreid heeft. 

Aan de hand van het volgende YouTube filmpje kun je zien hoe skeletten worden opgegraven in Pompeii. Er wordt namelijk een afgietsel gemaakt van gips. Dit is alleen mogelijk omdat de personen direct bedekt zijn door as en puin als gevolg van de vulkaanuitbarsting. Doordat het lichaam en al het weefsel daarna vergaat, ontstaat er een holte waar het gips ingegoten kan worden. Door deze afgietsels komt de geschiedenis echt heel dichtbij, het moment van overlijden is namelijk zichtbaar. Ook zijn de spasmes die de mannen op het moment van de dood kregen zichtbaar. Op basis van de stofplooien, die als afdruk zichtbaar zijn in de as laag, kunnen archeologen zien dat de oudere man een mantel van wol en een tuniek droeg. De jongere man droeg alleen een tuniek.

Fastfood in de Romeinse tijd

In december 2020 kwam het bericht naar buiten dat er voor het eerst een thermopolium is opgegraven die in een dergelijke complete staat verkeerd. Een thermopolium is een winkel waar men kant-en-klare maaltijden kon kopen. Een groot deel van de bevolking had geen eigen keuken in huis, het was dus gangbaar om dit soort afhaalmaaltijden te kopen. Dit is dan ook niet de enige afhaalwinkel in Pompeii. Er zijn in het verleden al ongeveer 80van dit soort eetplekken opgegraven, maar dit is wel de meest intacte.

De opgegraven thermopolium bestaat uit een meerzijdige toonbank met brede graten in de bovenkant. In deze gaten werden diepe aardewerken vaten geplaatst, onder andere voor warme etenswaten. Onder de toonbank kun je prachtige fresco’s zien met daarop wilde eenden en een haan. Dit soort afbeeldingen (soms werden ook mozaïeken hiervoor gebruikt) dienden vaak als uithangbord voor de producten die verkocht werden.

Voorlopig kan op basis van de voedselrestenanalyse gezegd worden dat er in één van de aardewerken vaten een stukje eendenbot is gevonden, net als resten van geit, varken, vissen en slakken.

Opening museum

In Januari 2020 opende het nieuwe museum in Pompeii, het Antiquarium van Pompeii genaamd. Het museum was al eerder opgericht in 1873, maar werd beschadigd in de Tweede Wereld oorlog en tijdens een hevige aardbeving in 1980. Sinds de aardbeving was het museum gesloten. In het nieuwe museum wordt op basis van een vaste tentoonstelling en vondsten uit de opgravingen, de geschiedenis van Pompeii getoond vanaf de 4de eeuw voor Christus tot aan de vulkaan uitbarsting in 79 na Christus.

Je kunt de meest significante vondsten bewonderen, zoals het gipsen afgietsels van de twee vluchtende mannen die al eerder werden genoemd maar ook andere mensen die tijdens de vulkaanuitbarsting de stad probeerden te ontvluchten. Daarnaast laten de vondsten ook de nadrukkelijke band met Rome zien.

Kijk voor de meest recente openingstijden en corona maatregelen op de website.

http://pompeiisites.org/en/

Maps: https://goo.gl/maps/YnV3RUWYeWimj2Xa7

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.