Een leuk uitstapje op de Veluwe

0
888
IJzertijdboerderij en celtic fields (raatakkertjes: landbouwakkertjes van ongeveer 40 bij 40 m.)

Een leuk uitstapje op de Veluwe (Lindeboomsberg en Wekeromse Zand) met een aantal interessante bezienswaardigheden, weergegeven aan de hand van een aantal foto’s. (middelpunt van Nederland, Germaanse put, celtic fields, ijzertijdboerderij en zandgroeve.)

Het middelpunt van Nederland

Zandgroeve

Vroeger werden hier zand en grind (aangevoerd door de gletsjers) gewonnen om o.a. wegen mee aan te  leggen.

Als inleiding staat een object onderin de groeve dat refereert aan de vorming van het landschap gedurende de ijstijd 140.000 jaar geleden.

Tekst: van l. naar r: Door het ontstane smeltwater werden rivieren gevormd – vorming stuwwal door kruiend ijs – 140.000 jaar geleden, een gletsjer bedekte heel Noord Nederland (ijstijd).

Vervolgens staan naast de trap achtereenvolgens een sabeltandtijger (refererend aan het pleistoceen), een rendier (verwijzend naar het holoceen, de tijd van jagers en verzamelaars), een rund (als symbool van de eerste boeren in de late steentijd), een middeleeuwse ridder (de tijd van de adel en de dorpelingen) en een man met een kruiwagen (letterlijk bezig met grindwinning in  de zandgroeve).

trap – tijdlijn
sabeltandtijger
Rendier
Rund
Middeleeuwse ridder
Man met kruiwagen
IJzertijdboerderij en celtic fields (raatakkertjes: landbouwakkertjes van ongeveer 40 bij 40 m.)
Germaanse put.

Bij de raatakkers werd een waterbron gevonden; de bron was voorzien van een uitgeholde boomstam om de bron open te houden.

Bron:   visitveluwe.nl  en foto’s fam. Liewes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.